A méhszájseb veszélyei: ezekre nagyon figyelj, ha neked is van

A méhszájseb veszélyei: ezekre nagyon figyelj, ha neked is van

Címlap / Életmód / Egészség / A méhszájseb veszélyei: ezekre nagyon figyelj, ha neked is van

Minden nő hallott már a méhszájsebről, de azt csak kevesen tudják, ez pontosan mit is jelent. Sőt, sokan még észre sem veszik, hogy náluk is kialakult ez a rendellenesség, pedig egy nőgyógyászati vizsgálat során az orvos könnyedén felismeri. Ha téged is ezzel diagnosztizáltak, érdemes tudnod az alábbi információkat!

De mi is az a méhszájseb?

A méhszájseb nevétől eltérően nem egy seb, hanem valójában a hengerhámsejtek kúsznak ki a méhszáj felszínére, így kiszorítják a laphámsejteket. Egy kamerás nőgyógyászati vizsgálat során ez szabad szemmel is látható, hiszen ilyenkor a méhszájat pirosas felszín borítja.

Kialakulásának pontos okát sajnos nem igazán tudják megmondani: szülés után is megjelenhet, de ettől függetlenül gyakori fiatal korban, fogamzásgátló szedése alatt, sőt, szinte bármikor.

Ugyancsak szerepet játszhat benne, ha a hüvely savas kémhatása felborul, és lúgosabbá válik.

Ennek kialakulása viszont nem napok alatt történik meg, sokszor hetek, hónapok során játszódik le ez a folyamat.

A tünetek nagyon kellemetlenek

Mivel a hengerhám lúgosabb váladékot termel, sokkal gyengébbé válunk a különböző fertőzések, baktériumokkal szemben.

Állandó gyulladásokkal, kellemetlen érzéssel találhatjuk szemben magunkat, és a legrosszabb, hogy a méhszájseb miatt a pH-t sem tudjuk könnyen helyre állítani, hogy a jövőben megelőzzük ezeket a tüneteket.

Szintén gyakori mellékhatás a pecsételő vérzés, amely együttléteket követően jelentkezik, általában valamilyen gyulladás miatt.

Sok esetben szerencsére a méhszájseb nem okoz állandó, erős folyást, ilyenkor kisebb területen található az elváltozás, és nem feltétlenül igényel kezelést.

Ha viszont ez az állapot folyamatosan fenn áll, a fertőzések újra visszatérnek, és a kapcsolatunkat is megkeserítik, feltétlenül meg kell beszélnünk az orvossal a lehetséges megoldásokat.

Hogyan lehet kezelni?

Fontos, hogy a hüvely megfelelő kémhatását vissza tudjuk állítani. Ehhez már gyógyszertárakban is lehet vásárolni különböző tejsavas intim mosakodót, amelyeket bizonyos időnként kell használni.

Amit viszont tudnod kell, hogy ha már tapasztalsz valamilyen fertőzéses tünetet, ettől elmúlni nem fog – kizárólag megelőzésben tud segíteni. Ha a „barátságosabb” módszerek, gyógyszerek nem segítenek, az elváltozást el kell távolítani.

Erre többféle lehetőség is van, a nőgyógyász ezeket elmagyarázza, és persze javaslatot is tesz arra, melyiket a legérdemesebb választani.

Létezik ecsetelés, mely többszöri ismétlést igényel, lehet fagyasztani, (ennek során a betegek leginkább hideget éreznek), és égetést alkalmazni. Utóbbi mindössze pár percet vesz igénybe, közben kisebb-nagyobb alhasi görcsöket érzékelhet az adott személy.

Amit a beavatkozás után kell tudni

A méhszájseb eltüntetését követően több előírásnak is szigorúan meg kell felelnünk a gyógyulás érdekében.

Ezeket az orvos persze személyre szabottan meséli el, de többnyire megegyeznek a kitételek.

A beavatkozást követő három-négy hétben a szexuális élet teljes mértékben tilos, akárcsak az ülőfürdő – kizárólag zuhanyozással tisztálkodhatunk, és strandra sem mehetünk ez idő alatt.

Tampont sem szabad ilyenkor használni, ugyanis ezt követően szintén nyitott a szervezetünk a fertőzések és baktériumokkal szemben.

A legtöbb nőnél kialakul

Önmagában a méhszájseb nem kóros, sőt, a nők többségénél valamilyen szinten előbb-utóbb kialakul, így nem kell megijedned, ha hasonló helyzetben találod magad.

Amennyiben az orvos úgy javasolja, hogy nem terjedt el nagy területen a hengerhám, nincs szükség beavatkozásra sem.

Az éves rákszűrés viszont ezért is nagyon fontos, hiszen az orvos így tud folyamatos visszajelzést adni arról, hogy a tüneteid alapján mennyire változott a méhszájseb állapota.

Ne vedd félvállról a tüneteket, hosszabb távon ugyanis állandó betegségekkel találhatod szemben magad.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást