A megfelelő étrend is segíthet a depresszió elleni küzdelemben – egy friss kutatás szerint

A megfelelő étrend is segíthet a depresszió elleni küzdelemben – egy friss kutatás szerint

Címlap / Hírek / A megfelelő étrend is segíthet a depresszió elleni küzdelemben – egy friss kutatás szerint

A Manchesteri Egyetem friss kutatása szerint a megfelelő étrend segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében – bár egyszerű gyógymódot nyilvánvalóan nem kínál, hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentális betegséget könnyebben viseld. Már korábban is készültek olyan kutatások, amelyek szerint az étrend és a mentális egészség összefügg, ehhez tett hozzá most a manchesteri eredmény.

A depressziót nagyon nehéz meghatározni, leginkább úgy lehet behatárolni, hogy a hangulati és érzelmi élet hosszan tartó zavara, a gondolkodás lelassulása és az aktivitás csökkenése jellemzi. Olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkezése kíséri. Máig többnyire rejtély a tudomány számára, hogy mi okozhatja, és hogyan lehet gyógyítani – a komolyabbat gyógyszerrel kezelik, az enyhébbet pedig életmódbeli változásokkal próbálják kordában tartani.

Az életmódbeli változások részeként gyakran az étrend megváltoztatását is ajánlják a szakemberek, ami nyilvánvalóan egyedül nem oldja meg a problémát, de az biztos, hogy a tünetek enyhítésében segíthet, vagy megelőzheti a rosszabbodásukat.

Erre erősített rá most a Manchesteri Egyetem kutatása, amely 16 korábbi klinikai – embereken zajló – kutatási eredményt vizsgált meg és elemzett ki az étrend fontosságának szempontjából. A 16 klinikai kutatás összesen több mint 46 ezer embert jelent, ami már elég szép szám ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: az eredmények széleskörűek.

A kutatások során kiderült, hogy az étrendnek nagy szerepe van abban, hogy a szorongásos és depresszióhoz köthető tünetek mennyire súlyosak.

A megfelelő étrend is segíthet a depresszió elleni küzdelemben – egy friss kutatás szerint

Nem kell azonban nagyon komoly változtatásokra és szigorú étrendre gondolni: elmondható, hogy egy tápanyagokban gazdag, teljes kiőrlésű gabonákban dúskáló és feldolgozatlan, cukros élelmiszerektől mentes étrend már sokat segíthet abban, hogy valaki ne szenvedjen annyira a depresszió tüneteitől.

Alapvetően az egészséges táplálkozásra (és mellette egyébként a rendszeres testmozgásra) kell törekedni, hogy a rossz kedvet, az energiaszegénységet és a hangulati ingadozásokat kordában lehessen tartani

A kutatók azt is megállapították, hogy a nők számára sokkal többet számított az étrend megreformálása, a rossz élelmiszerek elhagyása, mint a férfiaknak – náluk nagyobb javulást tapasztaltak a 16 kutatás során.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a megfelelő étrenddel egyszerűen lehet gyógyítani a szorongást és a depressziót – csak azt, hogy az egészséges életmóddal sokat lehet rajta javítani.

Kép forrása: undrey/Depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!