A vírusok és a rák ellen is hatásos a meditáció

A vírusok és a rák ellen is hatásos a meditáció

Címlap / Életmód / Egészség / A vírusok és a rák ellen is hatásos a meditáció

Pedig, egyrészt érzem, hogy most már szükségem lenne rá, másrészt pedig az ilyen és az ehhez hasonló kutatások újra és újra meggyőznek, hogy mindenkinek el kellene sajátítania a meditációs képességeket.

A Floridai Egyetem által végzett kutatásból kiderült, hogy a mindennapos meditáció aktiválja azokat a géneket, amelyek a rák és a vírusok ellen küzdenek. Az olyan, átlagos nyugati életet követők számára elérhetetlennek tűnő kihívások, mint amilyen pl. a napi 10 órás meditálás, mérhető és jelentős változásokhoz vezetetett 220, az immunrendszerhez kötődő génben. 

Nem csak a jógatáborok jelenthetnek megoldást

A most végzett, új tanulmány szerint azonban nem kell extrém meditációs kihívásokra elvonulnunk ahhoz, hogy javítsunk az ellenálló képességünkön. A floridai kutatók szerint a napi néhány perces meditáció az első lépés lehet a rák és a vírusok elleni küzdelemben. Kiderült, hogy az Inner Engineering, avagy a jóga egyik ősi válfaja drámai mértékben képes erősíteni az immunrendszert.

A tanulmányban 106 ember vett részt. A szigorúan ellenőrzött lelkigyakorlat alatt a résztvevők nyolc napig csendben maradtak, napi több mint 10 órát meditáltak. Emellett csak növényi alapú ételeket ettek, és ütemterv szerint aludtak minden éjszaka.

Míg a meditáció pozitív, lelki hatásai jól dokumentáltak, sokkal kevesebbet tudunk arról, milyen hatással van a biológiai folyamatokra, hogyan befolyásolja testünk működését molekuláris szinten. Legalábbis, eddig keveset tudtunk róla!

Fontos megállapításra jutottak

Most ugyanis megállapították, hogy a növényi étrenddel és rendszeres alvási ütemmel ötvözött, meditációs elvonulás jelentős javulást hozhat.

A tudósok szerint az egy hétre szóló, csendes meditációban eltöltött idő olyan genetikai előnyökkel jár, amelyek segítenek az életveszélyes betegségek leküzdésében.

A tanulmány szerzőjét, Dr. Vijayendran Chandrant is meggyőzték az eredmények és felesége bátorítására napi 21 perc meditációt vezetett be az életébe:  „Csak próbáltam nyitott lenni. Kipróbáltam és nagyon bevált. A tisztánlátásom és a fókuszom javult, nagyszerűen éreztem magam.” 

MilosBataveljic/istockphoto.com

Hogyan vizsgálták a résztvevőket?

A kutatók 5-8 héttel korábban, közvetlenül a visszavonulás előtt és után, valamint 3 hónappal később is vérmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől. A vizsgálatok során aztán genetikai különbségeket fedeztek fel az intenzív meditációs elvonulás előtt és után vett minták között.

Egész pontosan 220, a szervezet immunrendszeréhez kapcsolódó gén volt aktívabb, miután a vizsgált alanyok részt vettek az Inner Engineering meditációs elvonuláson. További érdekesség, hogy az említett gének közül 68 állt közvetlen kapcsolatban a vírusokkal és a rákbetegségekkel szembeni küzdelemben. 

 „Ez az első alkalom, amiben bárki is kimutatta, hogyan lehet önkéntesen befolyásolni az immunrendszert gyógyszerek nélkül” – zárta a nyilatkozatot Dr. Chandran.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást