A manikűr története a kezdetektől napjainkig

A manikűr története a kezdetektől napjainkig

Címlap / Stílus / Test / A manikűr története a kezdetektől napjainkig

A szépségápolás fogalma hiányos lenne, ha nem tartozna hozzá a kézápolás. A szépségszalonok kínálata sem teljes, a manikűr szolgáltatása nélkül.

Régi idők dísze

Indiában már a kezdetektől rendelkeztek a kéz és körömápolás ősi titkának tudásával, a természet adta lehetőségekkel élve színesítették körmeiket. Az indiai nők, legyen az bármilyen alkalom, előszeretettel díszítették körmeiket hennával, a természet festékével.

Így volt ezzel számtalan ősi kultúra, így a babilóniai is, ahol tömör arany eszközöket használtak körmeik szépségéért – ami megteremtette a manikűr teljes munkafolyamatát.

Feljegyzések szerint Kínában, csakis a társadalmi ranglétra legfelső fokán álló nemesek előjoga lehetett körmeik megnövesztése, színezése. Különösen a Ming-dinasztia kedvelte a piros és fekete körmöket, az özvegy császárné is híresen hosszú, sötétre festett körmöket viselt.


Modern indiai manikűr

A társadalmi rang meghatározására használt körömfestés, az ókori Egyiptomban is elterjedt volt. Míg Kleopátra kedvence a mélyvörös körömlakk volt, addig Nefertiti királynő a rubinvörös árnyalatot választotta. De nem csak a nők voltak azok akik körmeiket festették, Rómában és Egyiptomban is elterjedt szokás volt, hogy a csatába induló katonai parancsnokok az ajkukat és a körmeiket is megegyező árnyalatúra színezték.

A francia manikűr

A divatguruk ellentmondásos véleménnyel nyilatkoznak a francia manikűr stílusáról. Egyes szakértők szerint időtálló és soha nem lesz divatjamúlt, mások szerint viselete régi vágásúvá tesz és unalmas külsőt kölcsönöz. Ennek ellenére bárhol is kalandozunk a világban, láthatjuk, nagyon sok nő viseli a természetes megjelenés és kifinomultság jegyeként.

A kéz körmének egyik legszebb és legvisszafogottabb kezelési módja, a francia manikűr, amelynek legfontosabb ismertető jegye a természetesség mellet, hogy rózsaszín vagy bézs alapon a körömvégek fehérek. Igazán ízléses és esztétikus látványt rövid és félhosszú körmökön nyújt.

A francia manikűr eredete bizonytalan, de a legelterjedtebb történet szerint, amely a 18. század Párizsába nyúlik vissza, kitalálója Sitté doktor volt, akinek tudását unokahúga vitte tovább. A körmök ápolására rózsafapálcikát alkalmazott, a körmök csillogását pedig krémek, paszták alkalmazásával érte el, a természetes és egészséges megjelenés céljaként.

Egy másik történet nem is olyan régre, konkrétan az 1970-es évek Los Angelesébe vezet, ahol az Orly alapítója, Jeff Pink találja ki és dobja piacra a francia manikűr stílusát és alkalmazza annak szakszerű felvitelét. A francia szóval – állítása szerint – pusztán csak egy kis bájt akart varázsolni az alkalmazásnak. A francia manikűrt a hollywoodi filmkészítők előszeretettel kezdték el használni színésznőik sokszínű ruhatárához, hisz addig rengeteg problémát szült a folyamatos ruhacsere és ezzel együtt a körmök öltözékhez illő színezése egy-egy jelenet alkalmával.

A körömlakkok hazája

Az első igazi körömlakk az 1930-as években jelent meg, Marlene Dietrichnek és Greta Garbonak köszönhetően élénk pirosban és rózsaszínben pompázva. A körömlakk feltalálása Charles Revlon és kémikus testvére Joseph Revlon nevéhez fűződik, akik kifejlesztették az úgynevezett pigment tartalmú körömlakkot, ami lehetővé tette a más és más színek létrehozását.

Az igazán nagy áttörést az élénk színek és az egyre gyakoribb használat irányába az jelentette, mikor a filmsztárok, mint akár Rita Hayworth is, az 1930-as években tűzpirosra festik körmeiket, s ennek hatására terjed el az amerikai nők tömegénél, mint mindennapi viselet.

A teljes harmónia jegyében sminkelő hölgyeknek érdemes tudni, a Revlon testvérpár kezdeményezte azt is, hogy az ajkak és a körmök hasonló színben pompázzanak. Az viszont, hogy a körömlakk az öltözékkel legyen harmóniában, már a miniszoknya anyjának, Mary Quantnak köszönhető, amikor is 1966-ban elindította a saját kozmetikai termékének készítését és piacra dobta a pasztell és fehér színű körömlakkokat.

Negyven évvel később, addig ismeretlen színek is felbukkannak a körömlakkok színpalettáján. Quant ötletéből kiindulva, jáde színű körömlakkoktól színlett Chanel új ruhakollekciója, ezzel együtt több, zöld árnyalatú körömlakkot is piacra dobtak.

A műkörmök

Az első műköröm, 1934-ben került forgalomba Chicagóban, amelyet egy fogorvos fejlesztett ki, segítő szándékkal, hogy a körömrágóknak is lehetőségük nyíljon arra, hogy ápolt és szép körmöket viselhessenek.

Jellemzően és leginkább a filmipar használta a műkörmöket, de az igazán minőségi és a kor követelményeinek megfelelő műkörmök, 1974-ben jelentek meg, mikor Dr. Nördstöm (USA) egy egészen új technológiát vezet be a körömmodellezésben, amely technológia lényegesen javítja a műkörmök ellenállóképességét. A 80-as évek elején pedig kifejlesztik a fényre kötő műköröm alapanyagot. A műköröm építés technikája azóta is folyamatosan fejlődik és változik.

Körömdivat manapság

A 2012-es év körömdivatja szerint az igazán feltűnő stílus teremt trendet. Ami bizonyos, divat lesz a változatos, energikus és színekkel teli vonal. Legyen az egyszerű rózsaszínben játszó bézs, vagy bármilyen mintás, menőnek mondható. Ilyen a kockás, a csíkos, de akár a pöttyös köröm. A hóbortos, olykor felháborítóan extrém formák és színek mellett, a ragyogó díszekkel kirakott, csillámló lakkok is szerepelnek. Szinte biztos, hogy az év divatszínét, a mandarint is becsempészik a készítők a körömlakkok színpalettájába.

Olvasva a jövő trendjét, feltehetjük magunknak a kérdést: vajon Kleopátra szemében jó benyomást keltenénk-e ezen körmök valamelyikével? Örök rejtély marad, de jó hír, hogy az ő kedvelt színe a klasszikus vörös is szerepel a jövő stíluspalettáján.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!