Kikapcsolódás / Szórakozás

Majdnem igaz történet alapján – filmek, amik sokat szépítettek a valóságon

Majdnem igaz történet alapján – filmek, amik sokat szépítettek a valóságon

A hőstettek, a nagyívű sztorik mindjárt sokkal ütősebbnek tűnnek, ha abban a hitben nézzük őket, hogy a valóságban is így történtek, nem csak a képzelet szüleményéről van szó. Pedig nagyon ritkán készül film, amely 100%-ig a valóságot követi, sokszor a rendezői és a forgatókönyvírói képzelet jócskán megszépíti vagy épp drámaibbá teszi a mozit, hogy minél több nézőt csábítson a moziba. Íme, néhány film, ami igaz is, meg nem is.

Sissi-sorozat

Az 1955-57 között készült filmsorozat Romy Schneiderrel a főszerepben sokunk emlékezetébe égett. Melyik kislány ne álmodna arról, hogy hercegné vagy királyné lesz? A Sissi és Ferenc József megismerkedéséről, szerelméről és első néhány közös évéről szóló háromrészes film azonban jócskán idealizálta az eseményeket, több szempontból is. Bár a császár oldaláról valóban szerelem volt első látásra, azonban Erzsébet részéről egészen biztosan nem voltak olyan heves és romantikus érzelmek, mint amiket a filmben látunk. A film azt mutatja, hogy a pár minden nehézség ellenére boldog, pedig valójában a királyné az első perctől boldogtalan volt a bécsi udvarban. Sosem tudta megszokni a merev szabályokat, ráadásul férje a kezdeti fellángolás után nem egyszer megcsalta.

 

Social Network – Közösségi háló

A Facebook alapításának történetétől szóló 2010-es film nem tünteti fel épp jó színben Mark Zuckerberget, amelyben a weboldal elkészítéséhez egy csúnya szakítás adta a motivációt. Az egyetemista Mark bosszút akart állni korábbi barátnőjén, aki nem viselte el tovább lekezelő modorát, ezért kitette a szűrét. Zuckerberg blogbejegyzésben ócsárolta Ericát, energiáit pedig egy olyan weboldal elkészítésébe fektette, amelyen pontozni lehetett az egyetem hallgatóit külsejük alapján. Ez adta végül az ötletet a máig népszerű közösségi oldalhoz, amelynek elkészítésén Mark olyan elszántan dolgozott, hogy átgázolt egykori barátain és támogatóin is. A valóság azonban az, hogy Mark már akkor is jelenlegi feleségével randevúzott és semmilyen bosszú nem állt a Facebook ötletének hátterében. Azok a bizonyos átvert barátok pedig bőven adtak okot rá, hogy megromoljon az üzleti kapcsolat.

 

A szív bajnokai

A 2009-es dráma Sandra Bullock-nak Oscar-díjat hozott, nekünk pedig egy kellemes, megható filmélményt egy jó szándékú, mindenre elszánt nőről. A nő családjába fogad egy nehéz sorsú fiatalt, akiről már mindenki lemondott és arra az útra tereli, amivel sikerre viheti, ez pedig nem más, mint az amerikai futball. A történet tényleg igazán szép, a végén pedig láthatunk képeket a valódi családról fogadott fiukkal, Michael Oherrel, aki mára sikeres sportoló lett. A filmben Michaelt kedves, ám kicsit egyszerű, már-már mamlasz fiúnak ismerhetjük meg, aki nevelőanyja nélkül még a sport szabályait sem értette. A valóságban maga Michael is meglepődött a film láttán, hiszen valójában mindig is remek érzéke volt a focihoz és saját erejéből fejlődött benne. Bár nevelőanyja, Leigh Ann érdemei elvitathatatlanok a fiú életének alakulásában, egyáltalán nem igaz, hogy mindent neki köszönhet. 

 

Nagy Katalin – A kezdetek

A 2020-as sorozat nemcsak azért került a listára, mert tökéletesen illik ide, hanem mert egészen friss és rendkívül szórakoztató, így mindenképp érdemes megnézni. A történet Nagy Katalin későbbi orosz cárnő első éveibe enged bepillantást az orosz udvarban. A főcímben minden rész elején feltüntetik, hogy valójában csak nyomokban tartalmaz valós elemeket. Annál több benne a fekete humor és az elképesztően vicces jelenet, amire Elle Fanning és Nicholas Hoult színészi játéka rádob még egy lapáttal. Kihagyhatatlan, még akkor is, ha sok szempontból szépít a valóságon.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást