Életmód / Lélek

„Magas Mák” szindróma, avagy a sikeres emberek kritizálása – Ismerős?

„Magas Mák” szindróma, avagy a sikeres emberek kritizálása – Ismerős?

Légy empatikus

Miért kell levágni a magas mákot? Az ausztrálok nevezték el a jelenséget „Tall Poppy Syndrome-nak”, azaz Magas Mák szindrómának, ami azt jelenti, hogyha az egyik szál mák túlságosan szárba szökken és magasra nő, le kell vágni, hogy újra egyenletes legyen a táj képe.

Ilyenkor a többi „mák” rosszul érzi magát, amiért nem nőtt olyan magasra és frusztrációját a kiemelkedő száron tölti ki.

Mikor ez történik veled, gondolj arra, hogy a rosszindulat mindig az illető saját érzéséből fakad (elhanyagoltság, értéktelenség érzése, önbizalomhiány, keserűség) amit rád vetít ki. Bármennyire is nehéz feladat – inkább próbálj meg együtt érezni vele.

Ne hagyd, hogy bántsanak!

A beleérző képesség nagyon nemes tulajdonság, de sajnos sokan hajlamosak visszaélni vele. Jó, ha tudod, hogy valakinek a féltékenysége és irigysége a saját kudarcából fakad. Ez persze nem jelenti azt, hogy hagynod kell neki, hogy kedvére bántson.

Ha ebbe a hálátlan helyzetbe kerültél, az a legjobb, ha megpróbálod magad eltávolítani a szituációból amennyire csak lehet. Igen, könnyebb mondani, hogy ne foglalkozz a rosszakarókkal mint megtenni, ugyanakkor bármilyen reakciót csikar ki belőled a viselkedésük, annál inkább piszkálnak majd.

Ne szegjék a kedved

Az irigykedő mindig arra törekszik, hogy letörje a szarvad és kisebbítse az érdemeidet. Például egy jól sikerült vizsga vagy diploma megszerzése után megjegyzi, hogy ez nem is volt olyan nagy kunszt. Ha fizetésemelést kaptál vagy előléptettek, a kolléganő kárörvendően kifejti, hogy mennyivel több munkád és nagyobb felelősséged lesz így.

Könnyű hallgatni a negatív hangokra, de ne engedd, hogy elvegyék a kedved az epés megjegyzések. Merj büszke lenni arra, amit elértél és bízz magadban, hogy a további feladatokat is sikerrel fogod megoldani.

SergPoznanskiy/depositphotos.com

Vigasztalás a támogató közegben

Nehéz lelkesnek maradni, amikor az embert kikezdik a sikere miatt, de azért van a család és a barátok, hogy ilyenkor hozzájuk fordulj támogatásért. A családtagok feltétel nélkül szeretnek és barátaid is kedvesen támogatnak, így ők sikerrel húznak vissza a gödörből akkor is, mikor az iskolában vagy a munkahelyeden mérgezővé vált a környezeted a rosszakaróid miatt. Ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy a szeretteiddel legyél, akik elismerik érdemeidet, bátorítanak és feltöltenek pozitív energiával. 

Ne támadj vissza, nem érdemes

Azokkal az emberekkel, akik mindenáron „le akarják vágni a magas mákot”, nem érdemes hadakozni, hiszen éppen ez a céljuk, hogy valamilyen negatív reakciót provokáljanak ki belőled.

Akinek bántja a szemét a te sikered, úgysem fogod soha kiengesztelni semmivel, hacsak nem azzal, hogy legközelebb elbuksz, ő meg végre kárörvendhet.

Ne vitatkozz velük, ne bizonygasd az igazad, ne védekezz és ne szabadkozz, hiszen semmi értelme. Amennyire csak lehet, ignoráld az irigy embereket, az időd és energiád pedig továbbra is csak a saját céljaidra fordítsd. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást