Amikor megéri egyedülállóként örökbe fogadni egy kutyát, és amikor nem

Amikor megéri egyedülállóként örökbe fogadni egy kutyát, és amikor nem

Címlap / Életmód / Család / Amikor megéri egyedülállóként örökbe fogadni egy kutyát, és amikor nem

Ha már a szerelmet nem találja, a társ hiányát egy kutyával pótolná, amitől nem érezné magát egyedül, és meglehet, hogy többet ki is mozdulna otthonról. Hasonló dolog fordult meg a te fejedben is? Akkor jó, ha tisztában vagy az előnyökkel és hátrányokkal is.

Az állatterápia egy létező és rendkívül hatékony módszer a lelki problémák leküzdésére. Nem véletlen, hogy olyan boldognak érzed magad, amikor egy kölyökkutyával játszol; így nem meglepő az sem, hogy felmerül benned, milyen klassz lenne örökbe fogadni egyet. A depresszió, a szorongás és a magány érzete ugyanis borzasztóan megnehezítheti az életedet, kifordulhatsz önmagadból, és abban az ellentétes helyzetben találhatod magad, hogy bár vágysz mások társaságára, mégsincs erőd és bátorságod kimozdulni otthonról. Évekbe telhet leküzdeni ezt az állapotot, és ezért is érzik sokan úgy, hogy az első lépésekben nagyot segíthet nekik egy kutya.

A társ, aki betölti az űrt a szívedben

A kutya ugyanis az a társ, akivel semmihez sem fogható köteléket alakíthatsz ki. Ő lesz a legjobb barátod, aki önzetlen szeretetet ad neked, és minden alkalommal boldogan vár téged haza a munkából. Lesz egy társad, akivel együtt kimozdulhatsz otthonról, aki üldögél veled a kanapén hétvégente, és nem fogod azt érezni, hogy egyedül vagy.

Persze egy kutya nem váltja ki az emberi társaságot, a szerelem iránti vágyakozást sem szünteti meg, de segíthet abban, hogy végre kilépj a komfortzónádból.

Már csak azért is, mert az emberek rendkívül nyitottak azokkal szemben, akik kutyával jelennek meg. Azt fogod tapasztalni, hogy mindenki szeretné megsimogatni őt, beszélgetésbe elegyednek veled róla, és te is napról napra bátrabban állsz le kommunikálni idegenekkel. A kutyagazdik közösségének tagjává válsz. Talán épp ez kell ahhoz is, hogy rád találjon a szerelem; mert amikor lesz egy kutyád, nyitottabbá válsz, és ez a kisugárzásodon is megérződik.

De nem mindenkinek érdemes

Azonban tudnod kell, hogy vannak helyzetek, amikor nem a kutya örökbefogadása a legjobb ötlet! Ha kizárólag azért szeretnél házi kedvenced, mert magányos vagy, és rossz érzéssel tölt el az üres lakás, akkor érdemes elgondolkodnod, mennyire vagy hajlandó változtatni az életeden. Egy kisállat ugyanis nem csak azzal jár, hogy mostantól várni fog valaki téged, amikor belépsz az ajtón! A kutya a világ egyik legszociálisabb, leginkább törődést igénylő élőlénye, aki nem elégszik meg azzal, ha este hazamész hozzá, és napközben egyébként egyedül van. Az egész életedet át kell alakítanod miatta, ami óriási felelősséggel jár, minden szempontból.

Ha úgy érzed, a munkád miatt nem maradna rá annyi időd, mint amennyi kellene, és anyagilag sem engedheted ezt meg magadnak, inkább ne fogadj örökbe kutyát.

Ebben az esetben akár az is jó ötlet lehet, ha hétvégente eljársz egy állatmenhelyre segíteni. Jobban érzed magad, mert kimozdulsz és segíthetsz a rászoruló állatoknak, de közben egy új közösség tagjává is válhatsz. Ha viszont mindenképpen valamilyen állatot szeretnél, akkor inkább egy macskát érdemes adoptálnod. Ő sokkal kevesebb állandó figyelmet igényel, függetlenebb típus, nem szükséges sétáltatni naponta többször is, de közben mégis megadja neked azt a pluszt, amire szükséged volna, ha magányosnak érzed magad. De tényleg csakis akkor fogadj örökbe állatot, ha biztos vagy abban, hogy képes vagy az életedet az ő szükségletei köré alakítani!

Kép forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

 • oncogito
  2022.10.01., 19:24

  Azonnal látszik, hogy aki ezt a cikket írta, fogalma sincs az állattartásról. Közhelyeket mond.
  Annyi az igaz az egészből, hogy a kisállat élete végéig felelős az, aki befogadja az életébe.
  Ami nem igaz: sem a kutya, sem a macska nem társpótló. Akinek az kell, az inkább ne fogadjon örökbe.
  A kutya falkaállat, a család remek kiegészítője. Alkalmazkodik, felveszi a család napi rutinját és mindenképpen rendszerességre szoktat. Ez utóbbi a macsekkel élőkre is igaz.
  Tehát tévhit, sőt hazugság azt terjeszteni, hogy csak azoknak kell kutya, macska, akiknek nincs emberi társasága. Az ilyen inkább kerülje az állatokat – és főleg ne cikkezzen róla!
  Legalábbis, amíg nincs róla tapasztalata.

  Válasz

Írj egy hozzászólást