Lehet, hogy a te családodban is van már lottónyertes – csak nem tudsz róla? 

Lehet, hogy a te családodban is van már lottónyertes – csak nem tudsz róla? 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Lehet, hogy a te családodban is van már lottónyertes – csak nem tudsz róla? 

A Play Pennsylvania megbízásából készült egy kutatás, amiben a szakértők arra voltak kíváncsiak, mit tennének az emberek, ha tényleg megnyernék a lottót. A kutatók 1 millió dollárban jelölték meg az összeget. Ez a mennyiség elegendő lenne arra, hogy gyökeresen felforgassa az életedet és a gondolkodásmódodat, számos lehetőséget biztosítson számodra. Ahhoz viszont kevés, hogy soha többet ne kelljen dolgoznod – főleg, ha nem jól fekteted be.

Úgy egy évtizede éppen egy ismerősöm nyert és kb. pont ekkora összeget. Kisvárosban lakunk és nem maradt titokban a szerencséje, de nem is rejtette véka alá. Talán azért, mert tudta, hogy ez a mennyiség még a város leggazdagabbjai közé sem emeli őt. Feleségével és közös gyermekével vett egy új autót és egy házat, elindította a saját vállalkozását és néhány lakást is vásárolt, amiket albérletbe adott ki. Emellett felújíttatta a szülei házát, őket is meglepte egy autóval, továbbá minden testvérének adott annyi pénzt, amennyivel el tudták indítani az életüket. Azt hiszem, kevesen vannak, akik ilyen ügyesen és ennyire hasznosan fordították volna a javukra a nyert összeget és mégis ilyen sok ember életét megfelelő mederbe terelték (sokan vannak testvérek, féltestvérek a családban).

A statisztikák szerint is ez a ritkább. A mostani kutatás alapján az emberek 38%-a számít arra, hogy ha a rokonságában valaki nyerne, akkor a javakból ő is részesülne. Érdekes, de ehhez képest a megkérdezettek 58%-a mondta (tehát jóval többen), hogy a kollégáitól számítana egy kis segítségre ilyen esetben. 

Savushkin/istockphoto.com

Mit kezdenénk ennyi pénzzel?

A legtöbb ember nehezen ad választ erre a kérdésre, de 10% azt mondta, hogy azonnal felmondana, ha megtudná, hogy nyert. Ezen túlmenően 60% állította, hogy nem azonnal, nehogy gyanút keltsen, de 6 hónapon belül biztosan új munka után nézne. Nem kevesebb, mint 83% azt nyilatkozta, hogy titokban tartaná a sikerét, mert attól félne, hogy rokonai, barátai túl sokat kérnének tőle, és így elveszíteni a nyereményét. Érdekes ellentét, hogy eközben 88% adományozásra sokat szánna a nyereményéből és jó részét rászorulóknak ajándékozná.

Ehhez csatlakozik a tény, hogy 2% még a társát is faképnél hagyná, amint megtudta, hogy bezsebelte a főnyereményt. Meglehetősen önzőek vagyunk, és ez nem csak a korábbi eredményekből derül ki. Az átlag alapján nem egész 300 000 dollárt adnának a megkérdezettek a partnerüknek, amennyiben 1 000 000 dollár lenne a nyeremény. Ez kevesebb, mint a harmada, bár jobb, mint amit az a 2% produkált, aki azonnal felszívódna a nyertes szelvénnyel a zsebében. Viszont hozzá kell tennünk, hogy azok, akik 300 000 dollárt adnának a partnerüknek, fordított esetben többet várnának el „jutalék” gyanánt. 

Mire költenék a pénzt?

A főnyeremény esetében első helyen szerepel az új otthon, az új autó és az utazás. Ezekre nagyon sokan szeretnének többet költeni, mint amennyit most megengedhetnek maguknak. A készpénz fennmaradó részét az emberek okosan akarják elkölteni úgy, hogy az hosszútávon is megérje. 40% kriptovalutába fektetne, 60% inkább a bankban hagyná kamatozni, vagy a tőzsdén próbálná megforgatni a pénzét. 

Amikor pedig arról kérdezték a résztvevőket, mi lenne az 5 legjobb dolog, amit tennének, miután a lottó megnyerték, akkor az alábbi ranglistát állították össze: beutazni a világot, kifizetni az adósságokat, hódolni a művészeteknek, könyvet írni, videójátékokat játszani teljes munkaidőben. Mázli, hogy ezek túlnyomó többsége egy főnyeremény nélkül is űzhető – még, ha nem is főállásban. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást