Otthon / Utazás

Ez lenne a pokol kapuja? Olyan, mintha megnyílt volna a föld!

Ez lenne a pokol kapuja? Olyan, mintha megnyílt volna a föld!

A természet egyszerre lenyűgöző, ereje pedig sokszor szinte félelmetes. Az alábbi kanyonok mélysége és sziklái például néhol úgy festenek, mintha a föld megnyílt volna a pokol felé, máskor pedig olyanok, mintha a földi paradicsomot rejtenék.

Jarlung-Cangpo kanyon, Tibet

Sokak szerint a világ legmélyebb kanyonja, de az bizonyos, hogy hosszabb, mint a Grand Canyon az USA-ban, felszíne pedig a rengeteg folyónak és a hihetetlen mélységeknek és magasságoknak köszönhetően olyan, mintha nem is evilági lenne, az ide látogató pedig könnyen elhinné, hogy távoli lelkek látogatják ezt az egyszerre hátborzongató és lenyűgöző tájat.

Tibet híres kanyonja mindenképpen a világ legelképesztőbb helyszínei közé tartozik, ahol az ember megérezheti, milyen aprócska is.

Verdon-szurdok, Franciaország

Az európai Grand Canyon-ként is emlegetett Verdon-szurdok vagy Verdon-kanyon 25 kilométer hosszan, 800 méteres mélységével szeli át a festői szépségű Provance földjét, mélyében pedig a káprázatosan kék színű Verdon-folyó kanyarog.

A hófehér, hátborzongatóan meredek sziklákat a folyó 25 millió éven keresztül gyalulta simára, így nem aki a kanyonba látogat, az egyszerre érezheti a torkában dobogni a szívét a borzongató mélység és a pazar táj szépsége miatt.

Echidna szakadék, Ausztrália

Az Echidna szakadék homoksziklái néhol hihetetlen szűkössé válnak, hogy az ember alig tudja átpréselni magát közöttük, máskor hatalmas teret nyitnak meg, de az biztos, hogy a nap vörösbe hajló fénye lenyűgöző látványt nyújt mindenkinek, aki valaha ide látogat.

Nem véletlen, hogy a világ legszebb szakadékai között tartják számon, a különös fények és árnyékok pedig minden fényképész álmává teszik a szél formálta felszínt, ami olyan, mintha a természet tangót táncolna.

Colca-kanyon, Peru

A Cola-kanyon Peru egyik legnépszerűbb turistalátványossága, de tömegre azért ne számíts.

A hatalmas kanyonban jut mindenkinek elég hely, és a természet szépségeinek élvezete mellett a helyiek kultúrájával is megismerkedhetsz, akik – nyilván a turisták kedvéért is – igyekeznek életben tartani az inka hagyományokat.

A kanyonban egyébként őshonos egy ma már ritka kondorkeselyű faj, amit a sziklák meredek oldalai előtt repülve a helyiek és az ide látogatók egyaránt szívesen csodálnak.

Hal folyó kanyon, Namíbia

A Hal folyó Namíbia azon kevés vízforrásai közé tartozik, amely nem szárad ki, és ha hozzátesszük, hogy mindehhez 550 méteres mélység és 160 kilométeres hosszúság is társul egy lenyűgöző kanyon formájában, akkor már nincs is miért csodálkozni azon, hogy a Hal folyó kanyon felkerülhetett a világ legszebb és leglenyűgözőbb szurdokainak listájára az Adventure Journal szerint is.

Noha a sziklás tájak, hatalmas síkságok és végeláthatatlan hegyvonulatok között az ember tényleg érezheti a természet hatalmát, a félelemmel kacérkodó érzésbe mindenképpen ámulat is vegyül – ezért lehet a kanyon Afrikának, az emberiség bölcsőjének egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást