Így lendülj túl az évszakváltozáson, ha érzékeny vagy rá

Így lendülj túl az évszakváltozáson, ha érzékeny vagy rá

Címlap / Életmód / Egészség / Így lendülj túl az évszakváltozáson, ha érzékeny vagy rá

Mindenkit megvisel az évszakváltozás, pláne akkor, ha a meleg időből csúszunk át a hidegbe: a nappalok rövidülnek, hamarabb lesz sötét, kevesebbet vagyunk a szabad levegőn. Nem kell szezonális affektív zavartól szenvedni ahhoz, hogy ez hatással legyen a hangulatunkra és akár az egészségünkre is. A téli depresszió ellen viszont lehet védekezni is – ha úgy érzed, hogy nehezebben viseled a hidegedő időt, próbáld ki az alábbi tippeket!

Mindenkire máshogy hatnak az évszakok váltakozásai: a legtöbben enyhe rosszkedvvel, fáradtsággal és egy kis ingerlékenységgel megússzuk, de van, aki például szezonális affektív zavartól szenved, amiről akkor beszélhetünk, ha depressziós és mániákus epizódok is köthetők az évszakváltásokhoz. A depresszió jellegzetesen nagyobb gyakorisággal fordul elő a téli hónapok alatt, a visszaesés vagy a depresszió hipomániává, mániává való átváltása pedig tavasszal. Előfordul az a forma is, ahol a depresszió tavasszal jelenik meg és nyár végére elmúlik.

Bár a szezonális affektív zavart leginkább gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni, a hangulatváltozásokon te is tudsz segíteni néhány egyszerű, de annál praktikusabb tippel!

1. Legyél sokat a szabadban!

A friss levegő és a napsütés természetes ellenszerei a depressziónak és a fáradtságnak, ezért igyekezz minél többet a szabadban lenni, lehetőleg akkor, amikor a nap is előbújik a felhők mögül. A hideg levegőtől ráadásul garantált, hogy kicsit felélénkülsz.

2. Szedj vitamint!

A D-vitamin hiánya a napfényes órák csökkenésével rosszkedvet és fáradtságot hozhat, ráadásul a többi vitamint is nagyon nehéz csak természetes módon, az étrendedből fedezni.

A hidegebb hónapokban érdemes multivitamint szedni, leginkább olyat, amiben D-vitamin is található.

Így lendülj túl az évszakváltozáson, ha érzékeny vagy rá

3. Figyelj az egészségedre!

Nem mindegy, mit eszel, mennyi vitamint és ásványi anyagot viszel be a szervezetedbe, és az sem, hogy milyen rendszeresen mozogsz. Az egészség alappillére a megfelelő táplálkozás és a rendszeres edzés, utóbbi ráadásul a hangulatodnak is jót tesz, hiszen endorfinokat szabadít fel, és csökkenti a stresszhormon termelődését.

4. Próbáld ki az aromaterápiát!

Az illatok komolyan tudják befolyásolni a hangulatunkat, nem véletlen, hogy az aromaterápiának ekkora hagyománya van.

A kellemes illatok sokat tudnak dobni a kedveden, ezért érdemes beszerezni néhány illatgyertyát vagy illóolajat, a hidegben bekuckózni úgyis jobban esik, ha illatos a lakás

5. Tervezgess!

A hideg elől úgy tudsz a legjobban elmenekülni, ha eltervezed, mi mindent fogsz csinálni, ha már jó idő lesz: gondolkodj a nyaraláson, vagy azon, hogy milyen új hobbikba fogsz belevágni, ha odakinn már nem tombolnak a mínuszok. Lehet, hogy ugyanúgy a hidegben ülsz majd otthon, de fejben már nem ott fogsz járni, hanem a trópusi nyárban.

Kép forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást