Őrület: a légzésed befolyásolja a bőröd hidratáltságát

Őrület: a légzésed befolyásolja a bőröd hidratáltságát

Címlap / Stílus / Test / Őrület: a légzésed befolyásolja a bőröd hidratáltságát

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a légzés is a bőrápolás egyik formája? Valószínűleg legyintesz egyet, mert első hallásra furának tűnhet, azonban van összefüggés. Minden alkalommal, amikor veszel egy mély levegőt, molekulák milliárdjai kerülnek az orrodba, amik közül jónéhány segít abban, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtjeid. Ez a folyamat pedig a bőr szempontjából is fontos.

Mi az összefüggés?

Sokan bizonyították már, hogy a légzőgyakorlatok segíthetnek az egészséged megőrzésében, így talán érthető, miért is akar beszállni a bőröd is ebbe a szuper buliba. A légzésed nem csak az immunitásra, alvásra és az emésztőrendszer egészségére van hatással, hanem tulajdonképpen szinte mindenre. 

„Amikor beszívod a levegőt, az orrod megszűri azt, így a por és a kórokozók nem kerülnek a tüdődbe. Azonban ez nem mondható el akkor, ha a szádon keresztül veszel levegőt, hiszen ebben az esetben nincs semmi, ami meggátolná a kórokozók tüdőbe jutását”

– mondja Brian Mackenzie légzésszakértő.

Dr. Cynthia Bailey, amerikai bőrgyógyász pedig hozzáteszi, hogy a szádon keresztül több levegőt tudsz beszívni, azonban mivel ez gyorsabban történik és a mennyisége miatt szárazabb is, dehidratáltsághoz vezet, ha így lélegzel.

Kutatások szerint ahogy a nagy mennyiségű száraz levegő bármiféle szűrés nélkül a tüdőbe kerül, akár 42 százalékkal több vizet veszít a szervezeted, mint amikor az orrodon keresztül lélegzel. Tulajdonképpen ez az oka annak, hogy amikor nyitott szájjal alszol, reggel cserepes ajkakkal ébredsz. Nincs ez másképp a bőröddel sem.

Alvás közben a legnagyobb a vízveszteség

Lídia Palma, lisszaboni kutató publikálta csapatával együtt az erre vonatkozó érdekes eredményeit. Ennek alapján a belső hidratáció kihathat arra, mennyire száraz a bőröd és mennyire vastag.

Annak ellenére, hogy pontosan nem fejtették meg az érdekes eredmények okát, azt már tudják a szakértők, hogy a transzepidermális vízvesztés (TEWL, a bőr mélyebb rétegeiben lévő víz távozása) hatással van a bőr egészségére és ronthat a védelmi funkciójának hatékonyságán. Ennek eredménye lehet a gyulladás, pirosság és az irritáció is. Arról is van adat, hogy a szájon át légzés asztmához, allergiához és ekcémához is vezethet. Akik pedig a fenti problémákkal küzdenek, azoknak gyakrabban szárad ki a bőrük. 

A bőr védelmi funkciója egyébként is lecsökken alvás közben. Ha ezt még megkoronázod azzal, hogy szájtátva pihensz, azzal duplán árthatsz a bőrödnek.

Dr. Keira Barr bőrgyógyász azt is hozzáteszi, hogy nem elég, hogy ebben az esetben kiszárad a szád, az első védelmi vonal is eltűnik – már ami a bacilusok szűrését illeti. Ennek köszönhetően lehet kellemetlen szagú a leheleted, a fogaid is gyorsabban romlanak, illetve a bélrendszer mikrobiomja is felborulhat. Utóbbi pedig a bőröd állapotára is nagy hatással van.

Még egy fontos dolog, hogy a nyitott szájjal alvás ront az alvás minőségén, hiszen a nyelv beljebb csúszik, ennek hatására kevesebb oxigénhez jutsz. Az alvás minősége viszont nagyon fontos a növekedési hormonok mennyiségének szempontjából. Vagyis ha nem alszol eleget, nem regenerálódnak olyan hatékonyan a sejtek. A sérült sejtek pedig felhalmozódhatnak, ami fakóbb, szárazabb bőrt és eltömődött pórusokat is eredményezhet. 

Geber86/istockphoto.com

Hogyan lélegezz annak érdekében, hogy hidratáltabb legyen a bőröd?

Az első lépés, hogy az orrodon át vegyél levegőt, így ugyanis tisztább, nedvesebb formában jut a tüdőbe, ezáltal több oxigént tud felhasználni belőle a szervezeted. „Ha kevesebbszer veszel levegőt, sokkal több oxigénhez tudsz, amitől a bőröd is egészségesebbé válik” – mondja James Nestor, a New York Times egyik írója. Emellett az orron át légzés nitrogén-monoxidot szabadít fel, aminek hatására több oxigén és tápanyag jut el a bőrhöz. 

Javíthatsz még a bőröd egészségén légzőgyakorlatokkal is. Például azzal, ha a rekeszizomhoz veszed a levegőt, csak az egyik orrlyukadon keresztül szívod be, de a hasi légzés is segíthet. A kulcs tehát annyi, hogy lassan, az orrodon keresztül lélegezz mélyen – nem csak a bőröd fogja meghálálni, ha így teszel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást