Így légy falkavezér a kutyusod szemében

Így légy falkavezér a kutyusod szemében

Címlap / Életmód / Család / Így légy falkavezér a kutyusod szemében

Bizony néha előfordul, hogy a kutyák fittyet hánynak a szabályokra és minden erejükkel azért küzdenek, hogy átvegyék a falkavezér szerepét. Lássuk, mit tegyél, ha a Te négylábú barátod is makacsul uralomra akar törni?

Legjobb a megelőzés

Mikor hazaviszed a kutyusod, már akkor fektesd le a szabályokat, ne lágyulj el a két hatalmas szempár láttán. Ha valamit nem akarsz a későbbiekben megengedni neki, akkor azt az első pillanattól kezdve tiltsd, mert ha nem teszed, nem lesz előtte falkavezér, így azon lesz, hogy betöltse ezt a pozíciót.
Ha ezt már átvette, már nagyobb munka visszaszerezni – bár nem lehetetlen-, ezért a legjobb, ha megelőzöd és egyből elfoglalod a helyed.

Menj mindig előre

Ahányszor mentek valahova, mindig Te légy az, aki előre megy az ajtón, hisz’ a falkavezér mindig így tesz. Ha kutyád lelkesedésében előre rohan, hívd vissza, szidd meg, majd ültesd le.
Mikor lenyugodott, akkor lépj ki az ajtón és hívd! Ha ezt párszor eljátszod, megszokja, hogy mindig engedjen előre. Természetesen hazaérkezve ugyanez a metódus.

Ne nézz rá egyből, amint hazaérsz

A farkasoknál a vezér mikor visszaér a falkához, ez első 10 percben nem is törődik a többiekkel. Kövesd Te is ezt a példát, bármennyire is nehéz megállnod, hogy hazaérkezve a csillogó szemű, boldogságtól kirobbanó kutyusod ne ölelgesd meg.
Pedig ha ezt teszed, nem okozol életre szóló lelki sérülést kis barátodnak, mivel nagyon jól tudja, nem azért viselkedsz így, mert nem szereted, hanem mert ezt követeli meg a hierarchia.

Mindig utánad egyen

Szinte nincs is olyan gazdi, aki ne ismerné a „már egy hete nem ettem, adj az ebédedből kérlek”, nézést. A kutyák tökéletesre tudják fejleszteni az érzelmi manipuláció művészetét, amivel – valljuk be- olykor célba is érnek. Tehát ha asztalhoz ülsz, semmiképp se engedd oda, sőt, rá se nézz, hanem edd meg nyugodtan az ételt.
Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy nem ér el semmit a kéregetésével, ezért kénytelen lesz visszavonulót fújni.

Amennyiben olyannyira beleégett a koldulás, egyszerűen zárd el egy másik szobába, amíg nem tanul meg viselkedni.

Ne aludj vele

Jegyezd meg, egy falkavezér soha, senkinek nem engedi meg, hogy a privát helyére bárki is betolakodjon, így mindig egyedül alszik. Ha beengeded a kutyusod az ágyadba, egyértelműen tudtára adod, hogy egyenrangúak vagytok.
Nincs kifogás, kaparhatja az ajtót, nyüszíthet, de jegyezd meg: az a Te ágyad, álltoknak nincs benne helye!

Te kezdeményezd a játékot

A falkákban a vezér az, aki meghatározza a tevékenységek kezdetét és végét. Ha szőrös kis barátod farokcsóválva viszi neked a labdáját, azt mutatja, hogy nincs igazán tisztában az uralmi viszonyokkal.
Ügyelj arra, hogy mindig Te legyél az, aki kezdeményezi és abbahagyja a játékot. Így egyrészt megtanulja, hol a helye, másrészt nem fog a legnagyobb munka közben zavarni Téged.

Légy nyugodt

Bizonyára Te is azokra az emberekre nézel fel, akik nyugodt energiákat sugároznak, nem idegeskednek, nem pánikolnak. Ezzel mindenki így van, az állatok is, főleg, mert ők sokkal jobban megérzik mások kisugárzását.
Tehát nagyon fontos, hogy légy magabiztos és nyugodt, ne mutasd , ha félsz, és ne kiabálj vele, hanem határozottan beszélj hozzá, ezzel sokkal jobban hathatsz rá!

Vagy vezér vagy, vagy nem

Sokan elrontják ott, hogy bizonyos helyzetekben falkavezérként viselkednek, máskor meg nem. Ekkor persze a kutya összezavarodik, nem tudja, hogy hol a helye- meg Te sem.
Nincs olyan, hogy kicsit domináns vagy, kicsit meg nem, ezt a középutat az állatok nem ismerik. Ezért légy tudatos, és következetes, ne bizonytalanodj el semmilyen helyzetben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást