Életmód / Táplálkozás

Az 5 legszörnyűbb étel, amit magadba tömsz

Mosolygó nő, két fánk

Fánk

Az ínycsiklandó csemege a táplálkozástan negatív iskolapéldája, hiszen egyszerre van tele zsírral és szénhidráttal. A kalóriabombához ráadásul még rengeteg adalékanyagot is tehetnek – rémlik a rózsaszín vagy a színes-cukros változat, amelyik akár napokig változatlan állagú marad?

Persze, semmi bajod nem lesz tőle, ha néha lecsúszik egy darab. A baj csak az, hogy a fánkok hatalmas kiszerelésben kacsintanak rád a pékség vagy a szupermarket polcáról, így előfordulhat, hogy meg sem állsz akár kétezer kalória alatt.

Márpedig ez már messze nem a „csaló étkezés” kategóriája, hanem a szénhidrát-löket miatt tuti kajakómával járó emésztőrendszeri túlterhelésé.

Péksütemény

Ha már a fánk kapcsán szóba kerültek a pékségek, muszáj megemlítenünk ezeket a guszta kis szépségeket, amelyeknek sajnos az egekben van a glikémiás indexe.

Olyan gyorsan lebomló szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintedet, hogy aztán hasonló sebességű zuhanás álljon be a létfontosságú értékben. Amennyiben gyakran fogyasztasz édes vagy sós péksütit, inzulin-rezisztencia alakulhat ki nálad, ami a cukorbetegség előfutára.

Mindez még nem elég ijesztő ahhoz, hogy lemondj a kényeztető falatokról? Akkor hozzátesszük, hogy olyan bőrproblémák is kiújulhatnak tőle, mint az akné vagy a rozácea.

Egyetlen péksütemény 2-3 adag ételnek megfelelő szénhidrátot rejt, tehát a méretre is különösen figyelj!

Cukrozott gabonapehely

Elképesztő, hogy milyen jelzőkkel képesek hirdetni azokat a gabonapelyheket, amelyeknek akár egyharmada(!) is színtiszta cukor lehet. A natúr zabpelyhen kívül nem létezik olyan változat, ami megengedett volna az egészséges táplálkozásban.

A glutén már önmagában megviselheti a gyomor nyálkahártyáját az arra érzékenyeknél, továbbá a bőrgyulladás kockázatát is növelheti. Ha gyakran választasz ilyen reggelit, ne lepődj meg, ha rendszeresen hasfájással kell küzdened, ráadásul a menstruációs ciklusodtól függetlenül jelentkező pattanásokkal és mitesszerekkel.

A vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, amelyekkel a gabonapelyheket dúsítják, jóval táplálóbb forrásból is beszerezheted!

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást