Az olasz desszertek nem csak híresek, de változatosak, érdekesek és persze nagyon finomak is. Íme a leghíresebb desszertek egyenesen Itáliából!
Tiramisú
Az egyik legismertebb édesség neve annyit jelent: Pörgess fel! vagy szó szerint fordítva Húzz fel! A jellegzetes édesség receptje a ’60-as években jelent meg először szakácskönyvekben.
Érdekes, hogy az egyik fő alapanyaga, a likőr eredetileg nem is szerepelt a receptben. A sütemény elkészítése egyszerű, a titok inkább az alapanyagok minőségében van.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Maringhe al caffé
A maringhe al caffé, vagyis kávés csúcsok Magyarországon inkább kávés habcsók néven ismeretes.
Olaszországban nagyon népszerű, ami annak is köszönhető, hogy kevés alapanyag kell hozzá (tojás, cukor és kávé), és nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Az olaszok cappuccino mellé vagy egyszerűen csal délutáni harapnivalónak is szeretik.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Panna cotta
A panna cotta egy selymes, lágy ízű olasz édesség, amely valójában egy főzött krém. Érdekes, hogy gyakorlatilag az összes mediterrán országban megtalálható a hozzá hasonló típusú desszert, sőt az angolok is készítenek ilyet Blanc Manger néven.
A panna cotta eredetijét egyébként a francia és svájci határhoz közeli Piemont tartományból származtatják.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Zuppa inglese alla romana
A zuppa inglese neve ellenére se nem leves, se nem angol, hanem klasszikus olasz édesség kandírozott gyümölcsökkel.
Nem véletlen azonban a névválasztás, mivel a XIX. század elején valószínűleg az angol királyi konyha egyik édességét vették át Itáliában is a cukrászok. A desszertnek az olasz változata lett világhírű, bár az angol változat, a Trifle is máig létezik Angliában.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!