Nem véletlen azonban a névválasztás, mivel a XIX. század elején valószínűleg az angol királyi konyha egyik édességét vették át Itáliában is a cukrászok. A desszertnek az olasz változata lett világhírű, bár az angol változat, a Trifle is máig létezik Angliában.
Hozzávalók:
20 dkg piskótatészta
5 dkg liszt
1/2 l tej
3 db tojás
10-15 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
15 dkg kandírozott gyümölcsök
1 ek kandírozott narancshéj
3-4 ek rum
Elkészítés:
A piskótákat vágjuk félbe és locsoljuk meg alaposan vízzel felhígított rummal.
Krém elkészítése:
Öntsük a tejet egy edénybe, majd forraljuk fel. A tojás sárgáját és a kristálycukrot habosra keverjük, folyamatosan adagolva hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, majd az egészet csomómentesen elkeverjük. A krémet egy edénybe tesszük, majd fokozatosan, folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a tejet. Mikor a krém elkezd besűrűsödni, átöntjük egy üvegtálba és hagyjuk hűlni.
Összeállítás:
Egy tepsibe beleteszünk 3 kanál krémet, majd arra ráhelyezzük a piskótamennyiség egyik felét, majd arra rákenjük a maradék krém felét. Megszórjuk kandírozott gyümölccsel, majd erre jön rá a másik réteg piskóta, végül pedig a krém másik fele.
A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és felkenjük az édesség tetejére. Betesszük a sütőbe és kis lángon addig sütjük, amíg a tetején a hab pirosas nem lesz. Mikor kész, kivesszük a sütőből és kihűtjük, majd tálaljuk. Díszítésként a tetejére szórunk még egy kis kandírozott narancshéjat és porcukrot.