A legjobb kosztümös filmek és sorozatok – szerintünk

A legjobb kosztümös filmek és sorozatok – szerintünk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legjobb kosztümös filmek és sorozatok – szerintünk

1/5. Jane Austen nyomában

Jane Austen jó néhány története felkerül a korszakot ábrázoló gyöngyszemek listájára, hiszen a 19. századi Anglia egyik legismertebb írója. A történetei a mai napig érvényesek, tele vannak humorral, intrikákkal és csodás szerelmi történetekkel.

Persze ezekben a történetekben mindig a közép- vagy a felsőosztály életébe pillanthatunk be. Valószínűleg szolgálónak lenni kevésbé lett volna mulatságos, mint egy előkelő család tagjának.

Egyik legismertebb alkotása a Büszkeség és balítélet, amely több feldolgozást is megért, közülük a 2005-ös, Keira Knightley főszereplésével készült verzió legalább annyira szerethető, mint a BBC hatrészes, 1995-ös változata, amelyből örökre emlékezetünkbe vésődött a tóból fehér ingben kimászó fiatal Colin Firth…

A többi Austen regény filmes feldolgozásai is nagyon szórakoztatóak, köztük szintén 1995-ben készült Ang Lee rendezésében az egyik legismertebb Értelem és érzelem-film, amelyben Emma Thompson mellett Hugh Grant, Kate Winslet és Alan Rickman is feltűnik. Dráma, szerelem, csalódás, jó sok sopánkodás és persze mai szemmel nézve hihetetlenül vicces udvariaskodás és formális viselkedés. 

Jane Austennál maradva egy egészen új filmet is érdemes felvennünk a megnézendők listájára. Tavaly készült ugyanis az Emma című regényéhez új feldolgozás, amelyben a Vezércselben brillírozó, tüneményes Anya-Taylor Joy játssza a címszereplőt.

Emma elkényeztetett, gazdag lányként eddig nem sok szenvedéssel találta szembe magát, kedvenc szórakozása pedig – jobb dolga nem lévén –, hogy kedves ismerőseit igyekszik összeboronálni, kisebb-nagyobb sikerrel. Ez egészen addig tűnik jó mókának, amig ki nem csúszik a kezei közül az irányítás.

Austen 19. századi Angliában játszódó történeteinek jó részében a konfliktusok félreértésekből, ki nem mondott érzésekből, túlzott udvariaskodásból és büszkeségből adódnak, így nem kell aggódnunk azon, hogy egy percet is unatkozunk majd a filmezés közben. Attól sem kell félnünk, hogy a végén nem nyeri el a szerelmet mindenki, akinek szurkolunk. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást