A 7 legfőbb februári kerti teendő

A 7 legfőbb februári kerti teendő

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A 7 legfőbb februári kerti teendő

Lassan vége a februárnak, és egyre szebb lesz idő, ezért irány a kert. Lássuk, hogy február hónapban melyek az aktuális teendőink a virágoskertben és a haszonkertben, vagy akár a szobanövényeknél!

Virágültetés

Ha már elmúltak a fagyok és kicsit jobbra fordult az idő, akkor itt az ideje, hogy kiültessük a virágoskertünkbe a primulákat, a százszorszépet és az árvácskákat.
Kb. 10 fok feletti hőmérséklet a minimum, amivel érdemes nekivágni mindennek.

Hidegben csírázók

Vannak olyan virágok, amelyek kifejezetten a hideg időjárást szeretik a csírázási időszakban, így ezeket még most érdemes elvetni a virágoskertben.
Ilyen faj például a harangláb, a szellőrózsa, illetve egyes hagymás virágok is.

Metszés

A muskátlik igazán hálás és látványos virágaink, amelyek nyáron a teraszt és az ablakokat virágba borítják. Most van itt az ideje annak, hogy a kiteleltetés után alaposan megmetsszük a muskátlikat és átvizsgáljuk a szárakat, hogy nem lepték-e el a kártevők.
 

Nem csak a muskátlikat, de a kerti díszfákat és a sövényeket is ilyenkor érdemes alaposan megmetszeni, hogy később egészséges, dús lombot növeszthessenek. Szánjunk rá elég időt, mivel utána folyamatosan meg fogják ezt hálálni nekünk. 

Gyümölcsfák és bokrok

A gyümölcsfák megmetszésének is a február vége a legideálisabb. Természetesen a nagy hidegben ezt még elhalaszthatjuk, de ha jobbra fordul az idő, végezzük el a metszést, különös tekintettel alma-, körte- és szilva-, valamint a mandulafára.
 

A gyümölcsfák mellett a gyümölcsbokrokat is meg kell metszenünk februárban. Haladjunk rügyezési sorrendben, vagyis kezdjük azokkal, amelyek a legkorábban rügyeznek. Ilyen gyümölcsbokor például a köszméte, a ribizkebokor vagy a málna.
 

A beteg, vagy törött, sérült vesszőket minden esetben távolítsuk el a málnabokorról, illetve tőből vágjuk ki azokat a vesszőket, amelyek előző évben termettek. Az idén termőket pedig szintén vágjuk vissza, az ideális hosszúság ezek számára kb. 100-150 cm.

Zöldségek

Az enyhe februári időjárás ideális a sárgarépának, hónapos reteknek, a spenótnak, petrezselyemnek és a hagymának is.
A biztonság kedvéért megéri letakarni őket egy fóliával, hogy a mégis hidegebbre forduló időjárás biztosan ne árthasson nekik.
 

Több olyan zöldséget, főleg a paprikát és paradicsomot, amelyeket később tervezünk kiültetni, érdemes februárban elkezdeni előnevelni. Keressünk egy meleg, de sötét helyet, majd az első hajtások megjelenésével biztosítsuk ennek ellenkezőjét, vagyis tegyük napos, de hűvös helyre.

Komposztálás

Ha szeretnénk komposztálni, akkor arra is ideális a februári enyhe időjárás. Ássuk fel a talajt, és oszlassuk el benne a komposztot, majd forgassuk vissza.
Ideális, tápanyagban nagyon gazdag, laza talaj lesz a virágoknak és zöldségeknek egyaránt. 

Vetőmag

Vetés előtt érdemes ellenőrizni, hogy a megvásárolt vetőmag biztosan csíraképes-e. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtudni, ha nedves papírba vagy textilbe göngyölünk egy kis marék vetőmagot és biztosítjuk, hogy a környezet ne száradjon ki.
Ha nem csírázik ki, akkor kár elvetni ezekből, inkább nézzünk másik vetőmag után.

Irány a kert!

Egyáltalán nem mondható az, hogy februárban nincs még semmi teendőnk a virágokkal, zöldségekkel kapcsolatban.
Használjuk ki a kellemes időjárást, és tegyük meg a szükséges előkészületeket. Virágaink és haszonnövényeink hálásak lesznek érte, vagyis ha jó az idő, akkor irány a kert!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!