Napjainkban szerencsére egyre nagyobb sikernek örvendenek az egészségtudatosabb főzési, sütési megoldások, de még mindig bőven vannak olyan ételek, amelyek sokunknak a hagyományos elkészítési módokkal ízlenek a legjobban. Tipikusan ilyen a sült krumpli is, pedig valójában például a híresen tudatosabb választásnak számító air fryerben is elkészíthető úgy, hogy mennyei íze legyen.
Ezért olyan jó air fryert használni
Ha air fryert, vagyis forrólevegős sütőt használunk, akkor rengeteg ételt gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk úgy, hogy még csak sok olajat és egyéb zsiradékot sem kell adnunk hozzájuk. Mégis sokan tartanak attól, hogy kiszárítja az ételeket, ami sült krumplinál különösen kellemetlen lehet. Kathy Brooks, a Circa Air Fryer tulajdonosa azonban nemrég elárult egy módszert az EatThisnek, amivel tökéletesen ropogós házi sült krumplit készíthetünk rengeteg olaj nélkül.
Válogasd össze a hozzávalókat
Kathy Brooks hangsúlyozza, hogy ha nagyszerű sült krumplit szeretnénk készíteni, ahhoz bizony csak burgonyára, olajra, a kedvenc fűszereinkre, na és persze az air fryerünkre van szükségünk.
Brooks az air fryeres sült krumplihoz az alábbi összetevőket használja:
- 4 közepes méretű burgonya
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- További opcionális fűszerek: fokhagymapor, paprika, rozmaring, parmezán sajt, szarvasgombás olaj.
Készítsd elő a burgonyát
Brooks a burgonya előkészítéséhez az alábbi lépéseket javasolja:
- Mosás és hámozás: alaposan mossuk meg és hámozzuk meg a burgonyát, vagy tetszés szerint a héját rajta is hagyhatjuk, hogy így több tápanyag maradjon benne.
- Szeletelés: vágd fel a krumplit vékony hasábokra (minél vékonyabb szeleteket vágsz, annál ropogósabb lehet a sült krumpli).
- Áztatás: helyezd a burgonyahasábokat egy tál hideg vízbe, és hagyd ázni őket legalább 30 percig. Ez a lépés azért fontos, mert így távozik a bennük lévő keményítő egy része, ami ropogósabb sült krumplit eredményez.
- Szárítás: csepegtesd le a burgonyahasábokat töröld őket szárazra egy tiszta ruhával.
Brooks fűszerezési módszere a következő:
1. Vond be olívaolajjal a krumplit: tedd a burgonyahasábokat egy nagy tálba, majd tegyél rá olívaolajat úgy, hogy egyenletes bevonatot képezzen, ezáltal pedig még ropogósabb legyen a külseje.
2. Adj hozzá fűszereket: sózd, borsozd és tetszőlegesen fűszerezd be egyenletesen a burgonyahasábokat.
Brooks az air fryert az alábbiak szerint használja a ropogós sült krumpli elkészítéséhez:
- Állítsd az air fryert 190°C-ra.
- Rendezd el a burgonyahasábokat: a befűszerezett burgonyahasábokat egy rétegben terítsd el az air fryerben, az egyenletes sütés érdekében pedig a túlzsúfoltság elkerülésére is figyelj (az air fryered méretétől függően előfordulhat, hogy több körben kell kisütnöd a krumplit).
- Sütési idő: süsd a burgonyahasábokat 15-20 percig úgy, hogy félidőben megrázod a kosarat az egyenletes sütés érdekében. Ha extra ropogós sült krumplit szeretnél (és úgy látod, hogy a hasábok még nem kezdtek el túlsülni), további 2-3 perccel is növelheted a sütési időt.
Tálald és élvezd!
Amikor a sült krumpli már aranybarna és ropogós, Brooks azt tanácsolja, hogy vegyük ki az air fryerből, és helyezzük egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy felszívja a maradék olajat. Ezután ízlés szerint, illetve amíg még forró, tovább fűszerezhetjük a sült krumplit, például egy kis extra sóval, a kedvenc fűszerkeverékünkkel vagy szarvasgombás olajjal és parmezán sajttal.
Ahogyan gyakorlatilag minden más hasábburgonya, így ez az air fryeres verzió is frissen a legjobb. Így lehetőség szerint mindig egyből az air fryerből kivéve tálaljuk, ízlés szerint különböző mártogatósokkal együtt.
Forrás: eatthis.com, nyitókép: Fernanda Martinez/unsplash.com