A legcsodásabb magyar vízesések: melyiket láttad már élőben is?

A legcsodásabb magyar vízesések: melyiket láttad már élőben is?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A legcsodásabb magyar vízesések: melyiket láttad már élőben is?

Noha hazánkban klasszikus értelemben véve csupán három vízesés található (Fátyol-, lillafüredi-, és az Ilona-völgyi vízesés), ennek ellenére van még néhány olyan hely, ahol a patak útja látványos, és különleges megoldásokkal folytatódik.

Mesés zúgok itthon

Az emberek számára különleges élményt jelenthet, amikor a természet erőit a maguk közegében, biztonságosan szemlélhetik meg. Erre az egyik legjobb lehetőség az, amikor a robajló víztömeg halálugrásában gyönyörködhetünk, melynek eredményeképpen a könnyű habok előtt fejet hajt még a szikla is.
Bár Magyarországon klasszikus értelemben véve csupán három vízesés található (Fátyol-, lillafüredi-, és az Ilona-völgyi vízesés), ennek ellenére van még néhány olyan hely, ahol a patak útja látványos, és különleges megoldásokkal folytatódik.
Tehát kössük fel a túracipőket és vágjunk neki a kirándulásoknak, hiszen nem kell feltétlenül külföldre mennünk ahhoz, hogy csodálatos természeti kincseket látogathassunk meg.

Ördögmalom vízesés – Visegrád

Az apátkúti völgyben találkozhatunk ezzel az igazán gyönyörű természeti képződménnyel. A szilafalon széles sávban bukik alá az Apátkúti-patak vize, aminek látványa kedvelt kirándulóhellyé teszi a környéket.
Ha Visegrádon túrázunk, akkor a fellegvár mellett mindenképpen érdemes felkeresni az Ördögmalom vízesést is.

Csepegő szikla – Óbánya

Az Óbányai-patak vize is egy kisebb vízesést hozott létre. Ennek azonban van egy kis plusz érdekessége is, mégpedig az, hogy nem „egyenes”. Az oka a kréta korban keresendő, amikor az itteni kőzetek a függőleges helyzetükből elcsúsztak, és létrehozták a mai ferde vízesést.
A kirándulók egyik kedvelt célpontja, ugyanis a környező természet szépségei is lenyűgözők.

Fátyol vízesés – Szilvásvárad

Igazi, képeslapra kívánkozó látványosság. A hazai vízesések közül talán a legismertebb a Szalajka-völgyi Fátyol vízesés, Szilvásváradon. Lenyűgöző látvány, ahogyan a hömpölygő víztömeg 19 méteren keresztül, összesen 28 lépcsőfokon zubog keresztül.
A képződmény körülvevő növényzet csak még fenségesebbé teszi a látványt, míg végül a patak egy utolsó lépcsőn átbukva el nem csendesedik.

Lillafüredi vízesés – Miskolc

Lillafüred már magában is megér egy-két nap kirándulást, hiszen kétségtelenül ez egyik legszebb környéke Magyarországnak. Ha azonban még fokozni szeretnénk a hatást, akkor sétáljunk fel az egykori vadászkastélyhoz, ahol ma hotel működik, és tegyünk egy sétát a mögötte elterülő függőkertben.
Ezután nyugodtan ámuljunk el, ahogyan a Szinva patak 20 méter magasból ontja robajló víztömegét az alatta elterülő sziklákra. A lenyűgöző látvány mellett a romantikus hangulatért a környezet is sokat tesz, hiszen a teraszok és a sziklák fantasztikus képet tárnak elénk.

Ilona-völgyi vízesés – Parádfürdő

A Mátrában is sok olyan természeti kincsre lelhetünk, melyeket nem érdemes kihagyni a kirándulásaink közül. Ilyen a Parádfürdőn található vízesés is, mely a hazai szépségek közül a legmagasabb.
10 méterről egyetlen alábukással dübörög a víz, párával belepve a környéket. Igazán látványos voltát a Sándor rét felől megközelítve mutatja, bár egyetlen szögből sem elhanyagolható a kép.

Tipp

Bár hazánkban tényleg nincsen sok vízesés, mégis érdemes meglátogatni őket, hiszen igazán különleges látványosságok. Ráadásul nem is csak egyszer kell erre túrázni, hiszen különböző évszakokban különböző arcát mutatja a természet.
A tavaszi-nyári kirándulások mellett mindenképpen érdemes ősszel is felkeresni a területeket. Egyrészt a fák élénk, pirosas színe teljesen más hangulatot adnak, másrészt a csapadékosabb időnek köszönhetően a patakok felduzzadnak, így még bővebb víztömeg bukik alá a vízeséseken.
A telet se hanyagoljuk el. Igaz, jól be kell öltözni, de mindenképpen megéri, hiszen egyik-másik szépség ilyenkor megfagy, így azokat szemlélve olyan, mintha egyetlen másodperc hosszú hónapokig eltartana. A tájat fedő fehér lepel pedig még tovább fokozza a pillanatkép lenyűgöző megjelenését.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást