Utazás / Otthon

A 7 legcsodásabb látnivaló Rómában

A római látványosságoknak se vége se hossza, így mindent felsorolni nem kis feladat lenne. Mi most egy kicsit lerövidítettük a listát, így a leghíresebb látnivalók közül emeltünk ki hetet. Aki olyan szerencsés, hogy eljut ebbe a csodálatos városba, annak ezeknél jóval több mindent érdemes megnéznie, azonban az alábbi 7 dolgot semmi esetre sem szabad kihagyni.

Trevi kút

Róma egyik leghíresebb látványossága, és a világ talán leghíresebb kútja. Maga az építmény 26 méter magas, és 20 méter széles. De ez nem is annyira fontos, hiszen a lenyűgöző látvány mellett nem az adatok ugranak be az embernek.
Ráadásul, a szokás szerint, ha pénzérmét dobunk a kútba, akkor visszatérünk Rómába. Ennek köszönhetően a vízből naponta kb. 3000 eurót vesznek ki.

Forum Romanum

A történelem szerelmese számára biztosan nem ismeretlen ez a név, de azoknak is rémlik valami, akik egy kicsit odafigyeltek az iskolában. Igen, a városnak ez a része az ókori Róma központja volt.
Itt találhattuk a politikai hatalom központját, a szenátust, több isten templomát, illetve a forum kulturális és kereskedelmi központ is volt, ráadásul a kivégzések helyszínéül is szolgált. A területet mára teljesen feltárták, így nincs akadálya annak, hogy egy kicsit átérezhessük a Római Birodalom egykori életérzését.

Olvastad már?  10 lebilincselő olasz tengerparti úti cél, amit látni kell

Vatikán

Ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy eljutunk Rómába, akkor semmiképp sem szabad kihagyni, hogy megnézzük a világ leghíresebb enklávéját, vagyis olyan miniállamát, mely teljes egészében egy másik állam területén fekszik.
De a Vatikán nem csak a miatt érdekes, hogy a legkisebb címet birtokolja. A múzeumok, a Szent Péter Bazilika, valamint a Szent Péter tér mind olyan látványosságok, melyeket mindenképpen érdemes beiktatni a programba.

Angyalvár

Ez az épület bizonyára sokak számára ismerős Dan Brown Angyalok és Démonok című regényéből, valamint az abból készült filmből. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a csodálatos, erődszerű építmény eredetileg sírbolt, amit Hadrianus magának és családjának építtetett.
Később az épület várként funkcionált, majd, mivel összeköttetésben áll a Vatikánnal egy alagút által, a pápák biztonságáért is felet. Ma múzeum működik benne, ami belépő ellenében látogatható, és csodálatos élménnyel kecsegtet.

Pantheon

A Római Birodalom legjobb állapotban fennmaradt épülete eredetileg az államvallás 7 istenének szolgált lakhelyéül.
Később az építmény katolikus templom lett, mely funkcióját a mai napig ellátja. Sok híres ember nyugszik itt, köztük Raffaello, vagy éppen Itália első királya, Viktor Emmanuel.
Szerencsére a Pantheon látogatása ingyenes, így kedvünkre gyönyörködhetünk az épületben, és nézhetünk fel az elképesztően tökéletes kupolára, melyet Kr.u. kb. 125-ben emeltek Hadrianus császár utasítására.

Olvastad már?  Az 5 legszebb bakonyi látnivaló - 30 éve nem bírok betelni vele!

Spanyol lépcső

Ez a lépcsősor Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője. Népszerűsége a helyiek között is töretlen, és persze a turisták is nagyon kedvelik. Találkahely, és szintre mindig tele van emberekkel.
Neve nagyon egyszerű okból lett Spanyol lépcső: itt található ugyanis a spanyol nagykövetség.

Colosseum

Nem lehetne felsorolni a látványosságokat anélkül, hogy Róma egyik jelképe, a Colosseum ne szerepelne itt. Az ókori birodalom leghatalmasabb amfiteátruma eredetileg 50 ezer ember befogadására volt képes.
A 48,5 méter magas, 156 méter széles és 182 méter hosszú épület a gladiátorviadaloknak, az állatharcoknak és a korai kereszténykivégzéseknek is helyszínéül szolgát. Olyannyira odafigyeltek a látványosságok kivitelezésére, hogy a Colosseumot el lehetett árasztani, hogy a vízi csatákat is be lehessen mutatni.
Aki eljut Rómába, annak annyira sok mindent kellene megnéznie, hogy talán egy egész hónap is kevés lenne hozzá. A látványosságok mellett azonban ne felétkezzünk meg arról sem, hogy élvezzük, hogy egy ilyen régi városban sétálhatunk.