Lefekvés előtti rossz szokások

Lefekvés előtti rossz szokások

Címlap / Életmód / Egészség / Lefekvés előtti rossz szokások

Mindannyian szeretnénk jól aludni és kipihenten ébredni. Legtöbbször saját szokásaink akadályoznak a jó alvásban. Lássuk, melyek ezek.

Éjjeli bagoly

Ki mondta, hogy a lefekvés csak a gyerekeknek való? Kiemelten figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időt aludjunk, legalább hétvégéken. A szervezet megszokja a rutint: ha a lefekvés nem a megszokott időben történik hétköznap, akkor hétvégén sem tudunk időben lefeküdni.

Könyvek az ágyban

A lefekvés előtti olvasás sokak számára szokássá vált. A probléma az, hogy a szervezet megszokja a rutinos olvasást, ezért nem álmosodsz el, amíg pár fejezetet el nem olvastál. A legjobb megoldás ha a kanapéból vagy egy kényelmes fotelből olvasunk, és csak akkor vonulunk a hálószobába, amikor eljött a lefekvés ideje.
Az ágy legyen csak az alvás helyszíne.

Késő esti számítógépezés

A számítógép fényereje stimulálja az agyat, folytonosan működteti, eszedbe juttatja a teendőidet, még akkor is ha kijelentkeztél. Kerüld a késő esti szörfözést és kapcsold ki a számítógépet. Adj magadnak időt a leeresztéshez, ne használj elektronikai gépet ehhez.

Sajnálni a pénzt egy jó ágyra

Egy jó matrac általában nem kerül vagyonokba. Egy hosszútávú befektetés, hiszen jól alszol rajta, így kipihentebben ébredsz, ami kihat a magánéletedre és munkádra egyaránt. Ugyanez igaz a jó ágyra és a minőségi párnákra is.
Válassz puha párnát ha hason vagy háton alvó vagy, és keményebbet ha oldalt alvó vagy.

Világító ébresztő óra

Nem ritkán a digitális órák sötétben is világítanak, ami megzavarhat az alvásban. A cél az lenne, hogy a szobát minél jobban lesötétítsük. Takard el a ledek fényét egy könyvvel, vagy vásárolj megfelelő órát. A mobiltelefon is megzavarhat nemcsak fényével, de zajos jelzéseivel is.

Báránykák számlálása

Amikor nem tudsz aludni, nincs értelme ágyban maradni. Hamár 30 perce próbálsz elaludni, add fel. A Nemzetközi Alvás Alapítvány azt tanácsolja, hogy ilyenkor csinálj valami földhözragadtat, mint például a TV nézés, olvasás vagy okmányok kitöltése.
Olyan aktivitás szükséges ilyenkor, ami kicsit igénybe veszi a szellemi aktivitást. Mi előtt észevennéd, máris fáradtan dőlsz be az ágyba.

Késő esti testmozgás

A nappali testmozgás órákra felfrissít, erőre kapsz tőle. Ezért nem jó lefekvés előtt három órával tornagyakorlatokat végezni. Az intenzív fizikai aktivitás emeli a testhőmérsékletet és felturbózza az energia-szintedet – mindkettő gátolja a nyugodt álmot.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást