Amivel a saját sikered útjában állsz. Belátod, hogy így van?

Amivel a saját sikered útjában állsz. Belátod, hogy így van?

Címlap / Életmód / Lélek / Amivel a saját sikered útjában állsz. Belátod, hogy így van?

1. Félsz a hibáktól

Már kisgyerek korunk óta azt halljuk, hogy mindig jobbnak és jobbnak kell lennünk, hibázni pedig egyenlő a visszaeséssel.

Ha belegondolsz, az életben a hibákból tanulsz a leginkább, főleg azokból, amiket te magad követsz el. Tanuld meg, hogy hibázni kell, nem szabad félni tőle, hiszen ez lendít előre igazán. Bár nem a legcsajosabb hasonlat, de mégis szemléletes: a profi baseball játékosok is tíz labdából csupán hármat tudnak tökéletesen elütni. Hét labda a semmibe megy, ami belegondolva elég rossz arány, hiszen a befektetett munka 30%-a eredményes csupán. Mégis profik és sikeresek, úgyhogy talán te is belátod: ezek a feleslegesnek tűnő körök és hibák hosszú távon a sikerhez vezetnek majd.

2. Megállítanak az akadályok

Ha csak az újévi fogadalmakra gondolunk, jól látszik, hogy a legtöbb embert megállítják az első akadályok. Az már pozitív, ha eljutsz odáig, hogy lelkesedsz valamiért, és eldöntöd, küzdesz érte.

Január elsején rengetegen vannak így – megfogadják, hogy elkezdenek edzeni, egészségesebben fognak élni, felfrissítik az elhanyagolt kapcsolataikat, vagy nem szórják majd úgy a pénzt, mint az előző évben. Ilyenkor milliók és milliók fogadnak meg hasonló dolgokat az új évre, január közepére a felük már elbukik itt-ott, tavaszra pedig csak körülbelül 1% marad, aki tovább küzd.

A kezdeti lelkesedés hamar lecseng, hiszen küzdeni már nem igazán akarunk a céljainkért, csak a sikerre fáj a fogunk. Mindig tartsd szem előtt, hogy tettek nélkül nem lesz siker!

3. Nem vagy felkészülve a sikerre

Akik hamar feladják, valószínűleg nincsenek is felkészülve a sikerre. Nem gondolták végig, mi is az, amit valójában el akarnak érni, és ehhez milyen fontos mérföldkövek vezetnek, valamint mik azok a lehetséges akadályok, amikbe belefuthatnak közben.

A legtöbben boldog életet, sok pénzt, kiegyensúlyozott párkapcsolatot és álommunkát szeretnének, de nem feltétlenül ezek azok a célok, amiket ki kell tűznöd magad elé – ennél sokkal konkrétabbnak kell lenned. Határozd meg pontosan a célokat, készülj fel rá, írd össze, mire van szükséged hozzá, min kell változtatnod, majd ne térj le erről az útról. Ha igazán elszánt vagy, akkor menni fog.

4. Türelmetlen vagy

Menni fog, menni fog… de mikor? – kérdezik sokan. Tulajdonképpen szinte mindennel kapcsolatban türelmetlenek vagyunk. Amint kilépünk az egyetemről, máris szuper munkát és magas fizetést szeretnénk, ahogy véget ért egy kapcsolatunk, máris egy másik után vágyakozunk, és mindig kapkodunk ide-oda, hogy elérjük azt, amire azt hisszük, vágyunk.

A világ is efelé hajt minket: csináld, élj, ne várj holnapig, dobd el, ami nem működik, az élet rövid! Ez persze igaz, az élet rövid, de ez nem azt jelenti, hogy mindent sürgetnünk kellene.

Az első munkahelyünkön elsősorban az a legfontosabb, hogy tanuljunk, tapasztaljunk és fejlődjünk, nem pedig, hogy rögtön több százezres fizetést kapjunk – ha kitartóak és türelmesek vagyunk, elérkezik az is.

A kapcsolatokkal ugyanígy van; kell egy kis idő, amíg le tudjuk zárni magunkban és levonjuk a tanulságot.

5. Túl sok mindent csinálsz

Dolgozol, tanulsz, eljársz edzeni, fejleszted magad, társasági életet élsz, van egy kapcsolatod, és szinte minden perced foglalt.

Azt tanácsoljuk, hogy néha állj meg, persze csak annyi időre, hogy átgondold, valóban azzal töltöd-e az időd, ami a célod felé vezet. Nézd meg, mik azok a dolgok, amik előre visznek, és mi az, ami csak visszahúz.

Utóbbi lehet például, ha negatív emberek társaságában vagy, sokat hasonlítgatod magad másokhoz, vagy felesleges időt töltesz a közösségi oldalakon. Ha nem élvezed, amit csinálsz, akkor motiváld magad, kérj vagy tűzz ki magadnak új feladatokat, szüntesd meg az üresjáratokat és a felesleges időtöltéseket, és leginkább ne hasonlítgass!

6. Nem jársz nyitott szemmel

Az, hogy nyitott szemmel jársz a sikered elérése érdekében, sok szemszögből értelmezhető. Egyrészt fontos, hogy ismerd magad, a reakcióidat, az érzéseidet, és ezeket megfigyelve tanulj és fejlődj.

Vannak megérzéseink, de figyelmen kívül hagyjuk őket; rosszul érezzük magunkat egy szituációban, de mégsem változtatunk; hibáztunk, majd újra hibázunk, és nem tanulunk belőle – ezek azok az apróságnak tűnő, de igazán fontos dolgok, amikre el kell kezdened figyelni.

A nyitottság azonban nem csak ebben nyilvánul meg. Szociálisan is nyitottnak kell lenned, hiszen ha azt gondolod, hogy egyedül is el tudsz érni mindent, amit elterveztél, akkor tévedsz. Kellenek hozzá a barátaid, a családod és számos olyan értékes ember, akivel nap mint nap találkozol. Legyen egy fix bázisod, akikre mindig számíthatsz, és legfőképp mindenre legyen egy embered. Egy jó ügyvéd, egy megbízható szerelő, egy jó könyvelő, egy szuper programozó és így tovább!

7. Nem bízol magadban

Ha van egy célod, amit igazán szeretnél elérni, akkor azért valószínűleg mindent megteszel. Ha néha elakadsz, beleeshetsz abba a hibába, hogy megkérdőjelezed a céljaid relevanciáját vagy az utat, amin éppen vagy.

Ha jól terveztél, ilyen kis kitérők nem bizonytalaníthatnak el. Bíznod kell magadban és abban, hogy jó úton haladsz! Ne várd azt, hogy a siker megváltoztat majd, a jelenlegi önmagadban kell bíznod, arra kell építened.

Sokan úgy gondolják, ha eljön a siker, minden könnyebb lesz. „Ha lefogynék, sokkal nagyobb lenne az önbizalmam és boldogabb is lehetnék.” „Ha ez a munka összejönne, akkor többé nem lennének anyagi gondjaim.” Persze, a siker valamennyire megváltoztat, de azért arra ne számíts, hogy gyökeresen megváltozik tőle minden, ami körülvesz téged.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást