Utazás / Otthon

5 látványosság Rómában, amiről nem ír minden útikönyv

Ha az örök városban járunk, a Colosseum, a Tervi-kút vagy a Vatikán kihagyhatatlan látványosság, azonban érdemes olyan helyekre is elmenni, ahová a turisták csak egy kisebb része látogat el. Ezek a látványosságok a nagyváros másik arcát is megmutatják, amitől csak még jobban beleszerethetünk. Induljon a római vakáció!

Gianicolo

A Gianicolo egy domb Rómában, ami a Trastevere városrésztől a Vatikánig húzódik, és nagyon közel van a város történelmi központjához.

Felérve Róma szinte egésze belátható, a panoráma pedig naplementekor a legszebb, de a lehengerlő látvány mellett a Gianicolo egy rövid történelem órával is kecsegtet.

Itt több száz szobor található, amik mind valaha élt katonák emlékeit őrzik, akik a modern kori Olaszország egyesítéséért harcoltak a 19. században. Ezek a katonák kísérik végig az utunkat az ösvények mellett, bárhová is megyünk.

Viva Italia!

Protestáns temető

A protestáns temető a Via Caio Cestio 6. szám alatt helyezkedik el Rómában, és azért érdemes megnézni, mert amellett, hogy gyönyörű, az Aurelianus-féle fal mentén nyugszanak a leghíresebb angol és német protestáns személyiségek.

Többek között John Keats angol romantikus költő, August von Goethe, Goethe fia, vagy Percy Bysshe Shelley, szintén angol költő.

Leróni a tiszteletünket előttük az olajfák tövében garantáltan maradandó élmény lesz.

Parco Savello

Ha az Aventinuson sétálunk, ami Róma hét dombja közül az egyik, amire a város épült, akkor érdemes ellátogatnunk ebbe a csodás parkba, amit a rómaiak csak Giardino degli Aranci-nak, azaz „narancsos kertnek” neveznek.

Ez a hely azért került fel a listánkra, mert ahogy belépünk, egyből isteni narancs illat fogadja az embert és egy nagy, parkosított tér, ami tökéletes hely a romantikázásra. Hasonlóan a Gianicolohoz, a város felett helyezkedik el – bár nem olyan magasan – és gyönyörű rálátást biztosít a Teverére és a Szent Péter Bazilika dómjára is.

Akár a szerelmeddel, akár a barátaiddal vakációzol, ide mindenképp érdemes eljönni.

A „mágikus” kulcslyuk

Ha a narancsos kertben eleget időztél, érdemes onnan átsétálni a Máltai Lovagrend terére is, ahol első ránézésre semmi szokatlant nem fogsz látni, mindössze annyit, hogy néhány ember egy nagy kapu kulcslyukán kukucskál be.

Ez azért van, mert ez a kulcslyuk pontosan olyan irányban van elhelyezve, hogy ha valaki benéz rajta, egyenesen a Szent Péter Bazilika kupolája látható benne.

A lovagrend villája 1869 óta a Máltai Nagykövetség és Szentszéki Nagykövetség székhelye, ahová belépni nem lehet, de nézelődni szabad. 🙂

Portico Di Ottavia

A római zsidónegyed közepén található épületet Augustus császár építtete és a húgáról, Octaviáról nevezte el.

A létesítmény kevésbé népszerű látványosság Rómában, pedig közel van a Zsinagógához és olyan, mintha a Colosseum egy kisebb mása lenne.

A Portico Di Ottavia a 19. század végéig Róma legnagyobb halpiacaként működött, mára viszont egy csendes hely, ami a gettó egyik legszebb látványossága is egyben.