A kutya tartás 10 hatalmas előnye

A kutya tartás 10 hatalmas előnye

Címlap / Életmód / Család / A kutya tartás 10 hatalmas előnye

A kutyák feltétel nélküli szeretete és hűsége nemcsak lelki, hanem egészségügyi hatással is van a gazdikra. Lássuk a kutya tartás 10 legnagyobb előnyét.

Javítja az életminőséget

Bizonyított, hogy az állatok társasága csökkenti a magányt és egyfajta jólétet biztosít az ember számára. Az állattal való kapcsolat nem hasonlítható az emberi kapcsolatokhoz.
Az a feltétel nélküli szeretet és hűség, amelyet a kutyák az emberek felé mutatnak, egyetlen más emberi magatartáshoz sem hasonlítható. A kutyatartás ezáltal növeli a boldogság, biztonság érzését és csökkenti a magányt. 

Depresszió ellen

A depresszióban szenvedő embereken a kutyusok nagy mértékben képesek segíteni, hisz a kutyák csökkentik a félelmet, kétségbeesést, magányt és elszigeteltséget. Ennek egyik oka, hogy a kutyák nyugodtak, elfogadók és képesek őszintén szeretni.
A ritkán mosolygó depressziós egyének a kutyáktól szinte azonnal elmosolyodnak, a kutyák pedig egyből ragaszkodni kezdenek hozzájuk.
Egyes tudósok szerint az állatok simogatásának is különös nyugtató hatása van az emberekre…fontosnak és szükségesnek érzik tőle magukat.  

A kutyák fizikailag is segítik az embereket

Az évezredek során a kutyák számtalan módon segítették az embereket, gondoljunk csak a juhászkutyákra, szánhúzókra, vadászkutyákra, felderítő kutyákra vagy épp a vakvezető kutyákra. A kutyák fajtától függően számos feladatra idomíthatók, rendkívül tanulékonyak, okosak és hűséges “szolgái” az embernek.
Otthonunkban is “hasznát” vehetjük, hisz jelzi az idegen vendégeket, elűzi a vakondokat, vagy épp odahozza az újságot. A kutyákat terápiás ülésekre is alkalmazzák, ahol a pszichológiai gondokkal küzdő beteg nyíltan beszélhet a kutyával, hisz a kutya nem fogja őt elutasítani.
Ez a fura beszélgetés pedig segít neki hangot adni érzéseinek és megtanítani őt, hogy kifejezze magát.

Nagy hatással vannak a gyermekek fejlődésére

Azok a gyerekek, akiknek saját kutyájuk van sokkal népszerűbbek, és erősebb szociális készségekkel rendelkeznek, mint a kutya nélküli gyerekek.
A 6-11 év közti gyerekeknek nagyobb önbecsülésük és kevesebb szorongásuk van, ha kutyájuk van. A kisgyerekek azonnal megérzik a feltétel nélküli és következetes szeretetet és ugyanezt próbálják közvetíteni a világ felé is.

A kutyák csökkentik a vérnyomást

Igen, ez valóban igaz. Míg a vérnyomás gyógyszerek kémiai úton csökkentik a vérnyomást, a kutyák megnyugtatják az embert, csökkentik a benne levő stresszt és feszültséget, ezáltal természetes módon csökkenni tud a vérnyomás.
A kutatások kutyákra és macskákra is hasonló eredményekkel zárultak.

A kutya mozgásra ösztökél

A városon élő kutya gazdik biztosan tudják, hogy naponta legalább kétszer ki kell vinni a kutyát a házból sétára. Ez az egészséges mozgásforma segít formában tartani magunkat és megőrizni alakunkat.
Mivel a testmozgás jó stressz kezelésre és az általános egészségi állapot javítására, a kutya sétáltaltásnak többszörös előnyei is vannak.

Segíti a szocializálódást

Amikor kutyánk társaságában sétálunk, az emberek nagyobb valószínűséggel kezdenek barátkozni velünk.
Azzal, hogy több emberrel beszélgetünk, növeljük a barátaink/ismerőseink számát, ez pedig kiegyensúlyozottabb életvitelt teremt.

A kutya tartás csökkenti a stresszt

Kutatások szerint a kutya jelenléte jobban képes csökkenteni a stresszt, mint egy barát vagy házastárs jelenléte.
Ez annak is köszönhető, hogy a háziállatok nem ítélnek el minket, míg társainktól gyakran nem azt a vígaszt kapjuk, amelyre szükségünk lenne. A kutyák egyszerűen csak szeretnek és nem neheztelnek ránk.

A kutyák elősegítik a szerelmi kapcsolatokat

Felejtsd el a modern ismerkedési formákat, mint az internet vagy klubok. A kutya lehet a nyitja egy új kapcsolat kialakulásának. Hogy miért? Mert a kutya kimozdít otthonodból, sétára invitál, ezáltal témát ad az utcai beszélgetésekhez.
Ezen túlmenően, léteznek kutya-versenyek, kutya-programok, ahol a gazdik szívesen ismerkednek egymással.

A kutyák és az idős emberek

Tanulmányok kimutatták, hogy a kutya vagy macska tartás csökkenti az Alzheimer-betegek ideges kitöréseit. Ez azzal magyarázható, hogy a kisállat testmozgást és társaságot nyújt az időseknek, mindkettő javítva az Alzheimert.
Egy amerikai biztosító társaság például jobb biztosítási ajánlatot ad azok számára, akik 75 év felett kisállatot is tartanak, ugyanis tudatában vannak, hogy a háziállat javítja az idősek egészségi állapotát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást