Egy új kutatás szerint a rendszeres forró fürdő életet is menthet

Egy új kutatás szerint a rendszeres forró fürdő életet is menthet

Címlap / Stílus / Test / Egy új kutatás szerint a rendszeres forró fürdő életet is menthet

Azt már régóta szajkózzák szakemberek, hogy a forró fürdő nyugtató, stresszoldó hatású, és bár alapvetően a bőrödnek nem tesz jót, ha hosszú ideig áztatod meleg vízben, a lelked azért meghálálja a törődést. Most azonban egy új japán kutatás azt is kiderítette, hogy a vérkeringésednek is jót tesz, ha néha forró fürdőt veszel, a hatás hasonló, mintha aerob edzést végeznél – csak ehhez még a lakásodból sem kell kimozdulnod.

A bizonytalan, stresszes helyzetekben jól jön, ha néha relaxálunk, például egy hosszú forró fürdő és egy jó könyv társaságában. Egy friss japán kutatás szerint ezzel még a szívünknek is jót teszünk.

A Heart tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik gyakran vesznek forró fürdőt, ritkábban kapnak stroke-ot, és a többi szív- és érrendszeri betegség is ritkábban jelentkezik náluk – írja a Healthline. Japánban a forró fürdőnek egyébként is kulturális hagyománya van, ezért nem volt nehéz a kutatáshoz húsz éven keresztül harmincezer japán felnőtt fürdési szokásait vizsgálni.

A szakértők megjegyezték, hogy a forró fürdő elsősorban a magas vérnyomás megelőzésére szolgál, így valószínűleg a betegségek előfordulásának ritkulása ezzel hozható összefüggésbe. A mindennapos fürdő a kutatás szerint 28 százalékkal csökkentette a szívbetegségek, és 26 százalékkal a stroke előfordulásának esélyét.

Kiderült az is, hogy minél melegebb a fürdővíz, annál jobb: a forró víznél ugyanis már 36 százalékkal csökkent a szívbetegségek előfordulása.

Nomadsoul1/depositphotos.com

A szakértők úgy gondolják, hogy a forró fürdők azért hasznosak a keringési rendszer számára, mert megemelik a pulzust, és fejlesztik az úgynevezett hemodinamikai funkciót, ami nagyon leegyszerűsítve a szív vérkeringési hatékonyságát jelenti. Minél jobb ez a funkció, a szívünk annál hatékonyabban tudja eljuttatni a vért a legfontosabb szerveinkbe. Érdemes megjegyezni, hogy az aerob mozgásnál ugyanez történik a keringési rendszerrel, ugyanígy a hermodinamikai funkció javul, ezzel pedig csökken a szívbetegségek kockázata is.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»