Ezek rengeteget rontanak a termékenységeden, és nem is tudsz róluk

Ezek rengeteget rontanak a termékenységeden, és nem is tudsz róluk

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek rengeteget rontanak a termékenységeden, és nem is tudsz róluk

Minden gyermeket tervező anyának nagy félelme, hogy amikor a babavállalás ideje elérkezik, meddőségi problémákkal találja szemben magát. Épp ezért kell tudnod, hogy mi az az 5 dolog, amiről kevesen tudják, hogy negatív hatással van a termékenységre!

Ha dohányzol: akkor is, ha csak néha!

Mind tudjuk, hogy a cigarettának számos negatív hatása van a szervezetre, de gyakran elfelejtjük, hogy nem csak a tüdőnket és a szívünket károsítjuk vele. Szakértők szerint férfiak és nők esetében is ronthat a termékenységen, azonban utóbbi csoportot még erőteljesebben érinthetik a káros hatások.

És ne gondold, hogy ha csak hébe-hóba gyújtasz rá, nincs gond! Sajnos azoknál is fennállhatnak dohányzásból fakadó meddőségi problémák, akik csak időszakosan cigarettáznak. Férfiaknál a spermiumok számát csökkenti, míg nőknél a menopauzát is előre hozhatja a dohányzás.

A dohányzás hatása a teherbeesésre
eskymaks/istockphoto.com

Mit tartalmaznak a tisztítószerek?

Tudtad, hogy az sem mindegy, milyen tisztítószerekkel takarítasz? Rengetegen nem is sejtik, hogy a ftalátok, a furán és a poliklórozott bifenilek (PCB) gyakran kapcsolódnak a meddőségi problémákhoz, és ezek az összetevők számtalan takarításra alkalmas termékben is jelen vannak.

Amikor ezek felszívódnak a bőrödön át vagy belélegzed őket, megnehezíted a teherbeesést is! Sajnos a ftalátok még élelmiszerekben is megtalálhatók (Amerikában például egy vizsgálat során egy instant sajtos makaróniban találták meg nagy arányban), úgyhogy ha babát tervezel, érdemes alaposan megválogatni, mit fogyasztasz!

Sok-sok stressz

A stressz az a probléma, amit szeretünk a szőnyeg alá söpörni, mert szemmel nem láthatjuk, így a tüneteit sem vesszük komolyan. Rengeteg nő küzd viszont termékenységi problémákkal emiatt, noha fogalmuk sincs róla.

Amikor rengeteget stresszelsz, és sokat vagy feszült, a tested stressz-hormonokat termel, amelyek elnyomhatják a szaporító szervek hormonjait, így pedig a teherbeesés sem történik meg. Fontos, hogy megpróbálj nyugalomra törekedni, mert sok esetben ez áll a sikertelen próbálkozások hátterében! Nem véletlen, hogy azok a nők, akik hosszú idő után „elengedik” egy időre a témát, rövidesen pozitívat tesztelnek.

A stressz hatása a teherbeesésre
milanvirijevic/istockphoto.com

Túlzásokba esel a koffeinnel

A kávé tipikusan az az ital, amit kis mennyiségben érdemes fogyasztani, nagyobb adagban viszont már káros a szervezetre nézve. Ha naponta három csészével is megiszol, akkor ideje csökkenteni a koffeinbevitelt, mert ez is hozzájárul a termékenységi problémák kialakulásához. Férfiaknál csökken a spermiumszám, míg nőknél sajnos nem csak a teherbeesést nehezíti meg, de kétszer akkora eséllyel okozhat vetélést. Naponta 2 kávé a maximum, és egyik se legyen több 250 ml-nél!

Túlzásokba esel a sporttal

Sportolni szuper, de túl sokat sportolni már ártalmas! És hogy mi számít túl soknak? Ez teljesen egyénfüggő, és a saját képességeidet, fizikai állapotodat kell figyelembe venni a kérdés megválaszolásához. Ha most kezdesz neki edzeni, akkor könnyedén túlhajthatod magad, ami viszont nőknél jelentősen csökkenti a teherbeesés valószínűségét. Minél nagyobb igénybevételnek teszed ki a tested, annál nehezebben jöhet össze a baba.

A túlzásba vitt sport hatása a teherbeesésre
jacoblund/istockphoto.com

Mi a helyzet a súlyoddal?

Az, hogy hány kilót mutat a mérleg a magasságod mellé, a várandósság esélyeire is hatással van. Az némileg köztudottabb, hogy a túlsúllyal küzdő nők több ebből fakadó problémával találkozhatnak, de ugyanez igaz akkor is, ha valaki túlságosan vékony. A nem megfelelő BMI-szám sajnos mindkét esetben eltéréseket okozhat az ovulációban, amelyek helyreállításához életmódváltás szükséges.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!