Kórházba kerülhetsz a szűk farmer miatt. Van, akivel megtörtént!

Kórházba kerülhetsz a szűk farmer miatt. Van, akivel megtörtént!

Címlap / Stílus / Divat / Kórházba kerülhetsz a szűk farmer miatt. Van, akivel megtörtént!

Gyanítom, hogy a te szekrényedben is lapul legalább egy igazán szűk farmernadrág, amely minden felsőddel és cipőddel ütős szettet alkot. Ráadásul annak ellenére is sűrűn hordod, hogy leülni is igazi kihívás benne, arról nem is beszélve, hogy szinte beleizzadsz, mire nagy nehezen lehúzod a lábaidról. De azt biztosan nem gondoltad, hogy ez a ruhadarab az egészségedre is káros lehet!

Néhány éve történt az eset, mikor egy 35 éves ausztrál nő költözködés közben furcsa, zsibbadó érzést tapasztalt a lábaiban, ami idővel egyre rosszabb lett. Végül már annyira nehezére esett a járás, hogy egy óvatlan pillanatban el is esett. Órák múlva találtak csak rá és rögtön kórházba szállították, de ekkorra már egyáltalán nem érzett semmit a térdeitől lefelé, a lábai pedig annyira feldagadtak, hogy le kellett vágni róla a nadrágot.

Ezek után kíváncsi vagy, mi is történt pontosan a lánnyal, igaz? Nos, az okok banálisnak tűnhetnek: a hosszas guggolás és a szűk farmer.

Kínos kombináció

Az orvosok véleménye szerint a hosszabb ideig történő guggolás már önmagában is káros lehet, ha azonban ezt még megspékeljük egy olyan nadrággal, amely elszorítja a lábunkat, az bizony csúfos végeredménnyel járhat.

Ez vezetett a nőnél a compartment-szindróma, azaz a lábszár rekesz-szindróma kialakulásához: a guggolás miatt ugyanis nyomás keletkezett lábaiban, a „skinny” fazonú nadrág pedig akadályozza a vérkeringést – közölte az esettel foglalkozó orvosi folyóirat. Csoda hát, hogy aki ezt a kettőt kombinálja, végül kórházban köt ki?

Az esetről egy sebészeti rezidens orvost is megkérdeztünk: „A szakirodalomban már ismert az úgynevezett ‘szűk nadrág-szindróma’, amely a legváltozatosabb tüneteket produkálhatja. Okozhat rekeszsérvet, alsó végtagi mélyvénás trombózist és következményes tüdőembóliát, zsírszövet elhalást az alsó végtagok leszorított részein, vagy deréktáji fájdalmat.”

Bár a lista elég elrettentő, szerencsére ez a szindróma azért nem mindennapos jelenség. „Ha a nadrág dereka túl szűk, az leszorítja a gerincstabilizáló izmokat. Gondoljunk csak vissza a 19. század fűző divatjára, és annak káros egészségügyi hatásaira. Ez ugyanaz a probléma, csak egy emelettel lejjebb” – mondja a szakértő. 

A férfiakra még veszélyesebb

Ugyan a szoros farmer a férfiak körében is népszerű viselet, számukra még több mellékhatással járhat, ha a nadrág elszorítja az ágyékukat. Szélsőséges esetekben például kialakulhat húgyúti fertőzés, gyakori vizelési inger, valamint rendszeres viselés esetén akár impotencia is – úgyhogy jobb lesz vigyázni!

A fent említett hölgy egyébként már jól van, de a riporterek kérdéseire válaszolva elmondta, hogy négy kórházi napjába telt, mire újra járni tudott.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!