Kórházba kerülhetsz a szűk farmer miatt. Van, akivel megtörtént!

Kórházba kerülhetsz a szűk farmer miatt. Van, akivel megtörtént!

Címlap / Stílus / Divat / Kórházba kerülhetsz a szűk farmer miatt. Van, akivel megtörtént!

Néhány éve történt az eset, mikor egy 35 éves ausztrál nő költözködés közben furcsa, zsibbadó érzést tapasztalt a lábaiban, ami idővel egyre rosszabb lett. Végül már annyira nehezére esett a járás, hogy egy óvatlan pillanatban el is esett. Órák múlva találtak csak rá és rögtön kórházba szállították, de ekkorra már egyáltalán nem érzett semmit a térdeitől lefelé, a lábai pedig annyira feldagadtak, hogy le kellett vágni róla a nadrágot.

Ezek után kíváncsi vagy, mi is történt pontosan a lánnyal, igaz? Nos, az okok banálisnak tűnhetnek: a hosszas guggolás és a szűk farmer.

Kínos kombináció

Az orvosok véleménye szerint a hosszabb ideig történő guggolás már önmagában is káros lehet, ha azonban ezt még megspékeljük egy olyan nadrággal, amely elszorítja a lábunkat, az bizony csúfos végeredménnyel járhat.

Ez vezetett a nőnél a compartment-szindróma, azaz a lábszár rekesz-szindróma kialakulásához: a guggolás miatt ugyanis nyomás keletkezett lábaiban, a „skinny” fazonú nadrág pedig akadályozza a vérkeringést – közölte az esettel foglalkozó orvosi folyóirat. Csoda hát, hogy aki ezt a kettőt kombinálja, végül kórházban köt ki?

Az esetről egy sebészeti rezidens orvost is megkérdeztünk: „A szakirodalomban már ismert az úgynevezett ‘szűk nadrág-szindróma’, amely a legváltozatosabb tüneteket produkálhatja. Okozhat rekeszsérvet, alsó végtagi mélyvénás trombózist és következményes tüdőembóliát, zsírszövet elhalást az alsó végtagok leszorított részein, vagy deréktáji fájdalmat.”

Bár a lista elég elrettentő, szerencsére ez a szindróma azért nem mindennapos jelenség. „Ha a nadrág dereka túl szűk, az leszorítja a gerincstabilizáló izmokat. Gondoljunk csak vissza a 19. század fűző divatjára, és annak káros egészségügyi hatásaira. Ez ugyanaz a probléma, csak egy emelettel lejjebb” – mondja a szakértő. 

A férfiakra még veszélyesebb

Ugyan a szoros farmer a férfiak körében is népszerű viselet, számukra még több mellékhatással járhat, ha a nadrág elszorítja az ágyékukat. Szélsőséges esetekben például kialakulhat húgyúti fertőzés, gyakori vizelési inger, valamint rendszeres viselés esetén akár impotencia is – úgyhogy jobb lesz vigyázni!

A fent említett hölgy egyébként már jól van, de a riporterek kérdéseire válaszolva elmondta, hogy négy kórházi napjába telt, mire újra járni tudott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást