Hobbi / Otthon

6 DIY könyvjelző, hogy még izgalmasabb legyen az olvasás

6 DIY könyvjelző, hogy még izgalmasabb legyen az olvasás

Egy személyiségünkhöz illő könyvjelző még inkább meghozza a kedvet az olvasáshoz, de a boltokban nem mindig lehet olyan darabot találni, ami tényleg tükrözi belső világunkat. Az alábbiakban 6 olyan könyvjelzőt mutatunk neked, amiket te is el tudsz készíteni magadnak, vagy akár ajándékba. Ezekkel az egyedi darabokkal még nagyobb öröm lesz az olvasás!

Rojtosan

Egy egyszerű könyvjelzőt is fel lehet dobni egy-egy vicces színű, saját készítésű rojttal. A rojtokat készítheted fonalból vagy akár bőrből is. Az elkészítése nagyon egyszerű: a fonalat tekerd fel egy kartonlapra, olyan sok rétegben, amilyen vastagra szeretnéd a rojtot, majd az egyik végén vágd ketté. Ezután óvatosan szedd le a papírról és egy darab fonallal kösd meg a közepén. Utána a megcsomózott végétől fél vagy egy centire tekert körbe a rojtot, és már kész is. Ha ez így leírva bonyolultan hangzik, akkor kattints ide és nézd meg, hogyan készül!

A bőr rojtnál pedig fogj egy bőrszíjat, fűzd át a könyvjelzőn, majd fogj egy bőrlapkát, amit háromnegyed részig vagdoss be és ezt tekerd a szíj köré, a végén pedig ragasztózd be a tetején, hogy a szíjon maradjon. A könyvjelző alapját fotókartonból készítsd, ezt hagyhatod egyszínűre, de még sikkesebbé és trendibbé teheted, ha arany vagy ezüst színű lakkfilccel egyszerű alakzatokat rajzolsz rá.

Sarok könyvjelző

Ezt a legegyszerűbb filclapból elkészíteni, amit bármelyik kreatív hobbiboltban be tudsz szerezni – arra ügyelj, hogy olyat vegyél, ami elég vastag ahhoz, hogy megtartsa a formáját. A készítendő alakzatot minden esetben egy derékszögű alapból kell kiindítani, mert ezt fogod tudni majd ráhúzni a lapokra.

A legegyszerűbb, ha egy szívvel kezdesz, amit a következőképpen készíts: vágj ki két egyforma szív alakzatot a filcből, és pelenka varrással varrd össze addig, amíg el nem kezd kanyarodni a szív íve.

Ha szeretnéd a képen látható hímzésekkel vagy flitterrel díszíteni, akkor azt még az összevarrás előtt tedd meg, mert ha már összevarrtad, akkor csak kínlódni fogsz a díszek felvarrásával.

Egyedi könyvjelző drótból

Készíthetsz könyvjelzőt gemkapocsból is, csak egy megfelelő kis méretű fogóra lesz szükséged. Ilyen mini fogókat leginkább hobbiboltokban lehet kapni és bár nem túl olcsó, megéri az árát, mert később szinte bármilyen kézműves tevékenységnél jól jöhet, vagy ha gyorsan meg kell javítani egy eltört kapcsú bizsut a háznál. Szóval tényleg bármikor jól jön…

Ha nagyon egyedi alakzatot szeretnél, akkor érdemesebb szintén hobbiboltban vagy barkácsboltban kapható dróthuzalt venned hozzá. Arra figyelj, hogy legyen egy olyan alapja a könyvjelződnek, mint a gemkapocsnak, amivel rá tudod csíptetni a papírra!

Óz, a csodák csodája

Ez már egy kicsit bonyolultabb darab és több minden kell hozzá, például könyvjelző alap – amit hobbiboltban szerezhetsz be –, akril festék, levegőn száradó gyurma és persze egy jó erős ragasztó.

Első körben készítsd el a lábakat – ahogy a képen is látod, nem kell profi lábakat gyúrnod, hiszen önmagában is elég mókás lesz a végeredmény. A lábakat legalább egy estére hagyd száradni, majd következhet a festés! A kész lábakat ezután már csak rá kell ragasztani a könyvjelző alapra. Érdemes egyébként egy könyvjelzőt pluszban venni és feláldozni, hogy megfelelő méretűre kitágítsd a lábak tetejét, ahova majd a papírt fogod beragasztani.

Kétvégű

Ez a filcből készült könyvjelző három fő részből áll: egy középső vékony részből és egy-egy formából a végén. A középső részt két egyforma hosszúságú téglalapból készítheted el, de ha nem akarsz a varrással bajlódni, akkor egy zsinórt vagy egy textil szalagot is használhatsz.

A két végén lévő formát összevarrás előtt díszítsd fel, majd a két rész közzé helyezd be az alapod egyik végét, és utána varrd körbe őket. A formákat különféle színű filcek összevarrásával is elkészítheted, de egy egyszerű forma flitterekkel díszítve is nagyon mutatós lehet.

Praktikus gumis

Vegyél egy szép, vékony szalagot, egy gombot és egy hajgumit, és már neki is láthatsz a könyvjelző elkészítésnek.

A szalag végeit picit égesd meg, hogy nehogy lebomoljon – vigyázz, nehogy túlzásba vidd a pörkölést és az egész szalag kárba menjen! 🙂

Ezután a szalag egyik végét hajtsd rá a hajgumira és úgy varrd vagy ragaszd meg. A másik felére pedig varrj egy gombot, amibe majd a hajgumit akasztod bele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást