A klímaváltozás áldozatai: a testvérpár, akiknek elolvadt a földje

A klímaváltozás áldozatai: a testvérpár, akiknek elolvadt a földje

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / A klímaváltozás áldozatai: a testvérpár, akiknek elolvadt a földje

Alaszka északnyugati részén, egy elszigetelt partszakaszon egy faház őrködött az erősödő viharok és az emelkedő tenger felett. A kabint 20 évvel ezelőtt Ross Schaeffer, a Kotzebue vagy a helyiek nyelvén Qikiqtaġruk néven ismert város Iñupiat közösségének tagja építette.

Kotzebue az egyetlen város mérföldes körzetében, ahol van leszállópálya. Mindössze 3000 embernek ad otthont, de a világnak ezen a részén ez nagy létszámnak számít. Hogy elkerülje a „tömeget”, Ross tavasszal szeret a kunyhójába menekülni, amikor a közeli Sadie Creek megduzzad, és elvágja a civilizáció többi részét.

„Ez egy igazán gyönyörű hely” – mondja Ross. De tavaly Ross kénytelen volt közel 60 cm-rel magasabbra emelni a kabint, hogy megvédje a folyamatosan behatoló óceántól. A nagyrészt laza kavicsokból álló föld könnyen változik az erős hullámok hatására.

Néhány éven belül ez az óceán valószínűleg el fogja vinni az ” – mondja Ross a BBC-nek. A környéken más ingatlanok is ugyanilyen sorsnak vannak kitéve – teszi hozzá. A pusztítás már zajlik. Ross látta a parton elszórtan heverő, egykor biztonságban lévő házak roncsait, amelyeket a tenger teljesen szétszedett.

Az éghajlatváltozás hatalmas veszélyei

Ross és testvére, Bobby is, aki szintén Kotzebue-ban él, láthatják, hogy megváltozik a világuk. Az éghajlatváltozás megolvasztja a jeget, amelyen utaznak és vadásznak. Átformálja a partvonalat, és károsítja a helyi élővilágot.

Az inupiat emberek több száz éve alkalmazkodtak a zord körülményekhez. De ma sokan találják olyan helyzetben magukat, mint Ross és Bobby. Aggódnak a mai éghajlatváltozás megdöbbentő üteme miatt, és amiatt, hogy ez milyen veszélyt jelenthet közösségeikben. Aggódnak, mit veszíthetnek még.

A testvérpár közvetlenül a második világháború után született – Ross 1947-ben, Bobby 1949-ben. Összesen 12-en voltak testvérek, közülük ketten fiatalon meghaltak. Az évszázad túlnyomó részében nyomon követték az őket körülvevő világ változásait a részletekre való odafigyeléssel, amit apjuktól is tanultak.

A felmelegedő, emelkedő tenger veszélye mindkettejüket nyugtalanította. „Az elmúlt 50 évben hatalmas eróziónak lehettünk tanúi” – mondja Bobby. A páros hozzájárult ahhoz a tudományos kutatáshoz, amelyet idén publikáltak arról, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a vadászati ​​tevékenységeket a területen.

Az Északi-sarkvidék, a Föld északi sarkvidéke, körülbelül kétszer olyan gyorsan melegszik, mint bárhol máshol. Az ott élő bennszülött csoportok, köztük az inupiat, Kanadában és Grönlandon az inuitok pedig mélyreható változásokon mennek keresztül környezetükben, ami viszont egész kultúrájukat és életmódjukat megrendítheti.

A klímakutatók és az esélyegyenlőségi szervek régóta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás legerősebben – és így már most érezhetően – azokat a (többnyire szegény) közösségeket sújtja, amelyek a legkisebb mértékben járulnak hozzá magához a klímaváltozáshoz és a károsanyag-kibocsátáshoz.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!