Napjainkban – a szív- és érrendszeri betegségek után – világszerte a rák követeli a legtöbb halálos áldozatot, ez a betegség ugyanis évente körülbelül 9 és fél millió ember halálát okozta. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a rák miatti halálozási ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán országoké. Vajon az étkezés milyen szerepet játszik ebben? A legújabb – bár korai fázisban levő – kutatási eredmények szerint a ketogén diéta pozitív hatással lehet szervezetünkre a rák elleni harcban.
4/4 Oxigénterápiával kombinálva
Egy másik kísérlet a ketogén diéta oxigénterápiával való hatékonyságát mérte és az eredmény itt is magáért beszél. A sztenderd étrenddel szemben ugyanis 56 százalékkal nőtt az egerek túlélési esélye. Az oxigénterápia alkalmazásakor pedig ez a szám 78 százalékra nőtt. Az ígéretes állati kísérletek ellenére az emberkísérletek még gyerekcipőben járnak, bár korai felmérések is mutatják, hogy bizonyos ráktípusoknál a ketogén diéta lassíthatja az emberi szervezetben a rákos sejtek növekedését és szaporodását. A diéta csökkenti az IGF-1 szintet – ami egy olyan hormon, aminek szerepe van a rákos sejtek növekedésében – de ezen a téren is további kutatásokra van szükség. Vércukorszint-csökkentő hatása megelőzi a diabéteszt és az elhízást – betegségek, amelyek eleve növelik a rák kialakulását.
Mindenképpen fontos elmondanunk, hogy a hagyományos rák elleni kezelések hatásosságát– mint a kemoterápia vagy a sugárkezelés – a tudomány jelen ismeretei szerint nem helyettesíti semmi és bármiféle alternatív kezelés elkezdése előtt érdemes orvosunkkal konzultálni. A ketogén diéta jó választás lehet az étrend szempontjából mint kiegészítő terápia – hiszen nincsenek káros mellékhatásai, így vesztenivalónk sem – de előbb ki kell kérni az onkológus véleményét.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!