Napjainkban – a szív- és érrendszeri betegségek után – világszerte a rák követeli a legtöbb halálos áldozatot, ez a betegség ugyanis évente körülbelül 9 és fél millió ember halálát okozta. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a rák miatti halálozási ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán országoké. Vajon az étkezés milyen szerepet játszik ebben? A legújabb – bár korai fázisban levő – kutatási eredmények szerint a ketogén diéta pozitív hatással lehet szervezetünkre a rák elleni harcban.
3/4 A kevesebb inzulin hatása
Az inzulin valójában nem más, mint egy anabolikus hormon, ami azt jelenti, hogy jelenléte elősegíti a sejtek növekedését és szaporodását, ami olykor hasznos, a rákos sejtek esetében azonban kifejezetten káros. A ketogén diéta által lecsökkent inzulinszint tehát pozitív hatással van a rákos sejtek növekedésének visszaszorítására. A ketogén diéta rák ellenes hatását állatkísérletekben már ötven éve kutatják a tudósok és az eredmények biztatóak. Egy 22 napig tartó, egereken végzett kísérletben a ketogén diétán tartott állatok 60 százaléka gyógyult fel.
Azoknál az állatoknál pedig, akik még plusz ketonokat – azaz oxigén tartalmú szerves vegyületeket – is kaptak, 100 százalékos volt a felépülés. A hagyományos étrendet kapó egerek közül egy sem élte túl a kísérletet.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!