Természetes, ha felébredsz éjjel. De nem káros ez?

Természetes, ha felébredsz éjjel. De nem káros ez?

Címlap / Életmód / Egészség / Természetes, ha felébredsz éjjel. De nem káros ez?

Alváskutatók szerint egy felnőtt embernek átlagosan napi nyolc órányi alvásra van szüksége. Ennek ellenére mindenki ismer olyat, aki ennél jóval kevesebbet igényel, de olyat is, akinek tíz-tizenkét óra az alvásigénye. Állítólag három heti egyedi időbeosztás kell ahhoz, hogy a természetes bioritmusunk kibontakozhasson. Az egyedi időbeosztás alatt itt azt értjük, hogy a napsütés határozza meg az ébren töltött időszakot, nincs elektromos áram, nincsenek lámpák, legfeljebb pislákoló gyertyafény. Röviden: vissza a 17-18. századba.

Érdemes elgondolkodni azon, hogyan éltek az emberek egészen háromszáz évvel ezelőttig. Milyen lehetett az élet, amikor a nap első sugarai ébresztették a nőket, férfiakat, de még a gyerekeket is, majd az est beköszöntével mindenki nyugovóra tért. Magyarországon a téli hónapokban ez az esti nyugovóra térés már délután négy-öt órakor bekövetkezhetett, s így az emberek, ha napfelkeltéig tudtak aludni, az napi 12-14 óra ágyban fekvést jelentett. De ne gondoljuk, hogy ez így is volt.

A legújabb kutatások szerint a villamosság feltalálásáig és elterjedéséig az emberek úgynevezett kétfázisos alvást követtek. Ez azt jelentette, hogy mintegy négy óra alvást követően felébredtek hosszabb-rövidebb időre, majd ismét elaludtak és reggel ébredtek fel ismét.

A kétfázisos alvás – szemben a mai normálisnak tekintett egyfázisos alvással – az állatvilágban is gyakori. Roger Ekirch, a virginiai egyetem professzorának kutatásai rávilágítottak arra, hogy a két alvási szakasz között az emberek beszélgettek egymással, imádkoztak, néhányan még a szomszédaikat is meglátogatták.

Az irodalomban is gyakran találunk utalást az első, másnéven mély alvásra és a második, másnéven reggeli alvásra.

A természetes fényviszonyokra épülő életmód tehát lehetővé és széles körben elfogadottá tette azt, amit a ma alvásproblémaként diagnosztizálunk.

Az áramellátás rohamos elterjedésének kiindulópontja az 1881-es párizsi világkiállítás volt, ahol bemutatkozott az izzólámpa lenyűgöző találmánya. Szerte Európában mindössze néhány év kellett ahhoz, hogy megjelenjenek a települések első saját „villanytelepei” és az utcai közvilágítás után a házakat is beragyogja éjjelente a nappali fény. Az első villanyszámlák megérkezésével együtt pedig egy új korszak is beköszöntött az emberek életébe.

Az alvás körüli hisztéria modern kori, 21. századi felfedezés – mondják a kétrészletben történő alvás támogatói. Terapeuták, alvásközpontok hirdetik, hogy a minden igényt kielégítő alvásnak folyamatosnak kell lennie. S emiatt, ha valaki mégis felébred az éjszaka közepén, ahogy azt tették a régiek, szorongani kezd. Azt gondolja, valami nem jól működik a szervezetében, hiszen hogyan tudna talpon lenni másnap, dolgozni 8-10 órát a munkahelyén, majd háztartást vezetni, családot egyengetni. Mindezt úgy, hogy eszébe sem juthat egy rövid, délutáni alvás vagy egy koraesti pihenés.

Valójában nem a szervezetünkkel van a baj, hanem az életmódunkkal, ami megköveteli a folyamatos pörgést. A szervezetünk pontosan tudja, mire van szüksége és jelzi is azt.

A napközbeni szunyókálás biológiai előnyei, egészségre gyakorolt pozitív hatásai régóta bizonyítottak. Emellett az ember életkorából adódó alvásigényét is figyelembe kell venni. Felnőtt és idősebb korban sokaknak bőven elég 6-7 óra alvás is. A viszonylag korai lefekvési időhöz ezt hozzáadva világosan látszik, hogy miért ébrednek fel vagy forgolódnak többen álmatlanul a hajnali órákban. Ha már tíz órakor az igazak álmát alussza valaki és abban a szerencsés helyzetben van, hogy megteheti, hogy még ebéd után is szunyókál egy órácskát, akkor előfordulhat, hogy hajnali 3-4 óra körül már kipiheni magát a szervezete. De mivel még legalább három vagy négy „szabad órája” van, hogy elindítsa a napját, azon görcsöl, hogy aludjon még egy keveset. Ez az erőfeszítés stresszt okoz, s ha minden napja ezzel az idegeskedéssel indul, az kihat az egész napi hangulatára.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!