A kétfázisos alvás természetes: káros vagy nem az éjszakai ébredés?

A kétfázisos alvás természetes: káros vagy nem az éjszakai ébredés?

Címlap / Életmód / Egészség / A kétfázisos alvás természetes: káros vagy nem az éjszakai ébredés?

Érdemes elgondolkodni azon, hogyan éltek az emberek egészen háromszáz évvel ezelőttig. Milyen lehetett az élet, amikor a nap első sugarai ébresztették a nőket, férfiakat, de még a gyerekeket is, majd az est beköszöntével mindenki nyugovóra tért. Magyarországon a téli hónapokban ez az esti nyugovóra térés már délután négy-öt órakor bekövetkezhetett, s így az emberek, ha napfelkeltéig tudtak aludni, az napi 12-14 óra ágyban fekvést jelentett. De ne gondoljuk, hogy ez így is volt.

A legújabb kutatások szerint a villamosság feltalálásáig és elterjedéséig az emberek úgynevezett kétfázisos alvást követtek.

Ez azt jelentette, hogy mintegy négy óra alvást követően felébredtek hosszabb-rövidebb időre, majd ismét elaludtak és reggel ébredtek fel ismét.

A kétfázisos alvás – szemben a mai normálisnak tekintett egyfázisos alvással – az állatvilágban is gyakori. Roger Ekirch, a virginiai egyetem professzorának kutatásai rávilágítottak arra, hogy a két alvási szakasz között az emberek beszélgettek egymással, imádkoztak, néhányan még a szomszédaikat is meglátogatták.

Az irodalomban is gyakran találunk utalást az első, másnéven mély alvásra és a második, másnéven reggeli alvásra.

A természetes fényviszonyokra épülő életmód tehát lehetővé és széles körben elfogadottá tette azt, amit a ma alvásproblémaként diagnosztizálunk.

Az áramellátás rohamos elterjedésének kiindulópontja az 1881-es párizsi világkiállítás volt, ahol bemutatkozott az izzólámpa lenyűgöző találmánya. Szerte Európában mindössze néhány év kellett ahhoz, hogy megjelenjenek a települések első saját „villanytelepei” és az utcai közvilágítás után a házakat is beragyogja éjjelente a nappali fény. Az első villanyszámlák megérkezésével együtt pedig egy új korszak is beköszöntött az emberek életébe.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást