Készüljetek játszva a sulira!

Készüljetek játszva a sulira!

Címlap / Életmód / Család / Készüljetek játszva a sulira!

Nem köti be cipőjét? Nem baj! Melyik a bal keze? Néha tudja… Iszik eleget napközben? Ha adok, igen! – Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikázhatnak a fejedben, ha most megy iskolába a gyereked, de mi az, ami valóban fontos szeptember elsejétől?

Irány a suli!

Amikor végre megjön a levél arról, hogy felvették a gyerekedet az általános iskolába, örülsz – legalább egy napig.

Aztán másnap, amikor szembesülsz azzal, hogy valójában már csak pár napig ovis, akkor picit biztosan összeszorul a szíved, igaz?

Persze, iskolaérett, tud háromszöget rajzolni, tudja, hogy két alma, meg két alma, az négy és a fogát is szépen mossa, de azért sokszor elbizonytalanodsz, hogy ősszel minden elsőre menni fog-e neki.

Valószínűleg igen, de összeszedtünk pár olyan hasznos játékot, elfoglaltságot, ami nemcsak mókás, de megtanítja pár dologra a kis hatévest.

Időérzék

Az időérzéket azért fontos fejleszteni, mert a suliban majd tudni kell, meddig tart egy szünet, mit lehet és kell ennyi idő alatt megtenni majd.

Nyilván lesz becsöngetés, de akkor ugye már késő, hogy leszaladjon pisilni.

Például az ebédnél fontos, hogy tudja, első az evés, utána jöhet a játék a folyosón.

Hasznos játék a homokóra (ami egyébként a fogmosás miatt is jó, ha van).

Játssz vele olyat, hogy megszámoljátok, mennyi mindent tud megcsinálni a homokóra lefutása alatt (kezet mosni, megszámolni a ceruzákat, megenni a cseresznyét).

Vagy mérjétek le, hogy a kedvenc meséje kb. milyen hosszú, melyik mese volt hosszabb kettő közül.

Önállóság

Nyáron teszteld le strandbüfékben, éttermekben, hogy mennyire mer idegenektől segítséget kérni, és ha nem megy neki, akkor segíts.

Például engedd, hogy a fagyiját ő fizesse ki.

A boltban nem tudja, merre találhatja meg a kedvenc innivalóját?

Kérdezze meg ő az eladót és keresse meg egyedül.

Ha mentek kirándulni, kérd meg, hogy egye meg mondjuk ugyanannyi idő alatt a szendvicsét, mint te, és rágjon rendesen, igyon eleget közben.

Az ilyen és ehhez hasonló „gyakorlatokkal” rávezetheted arra, milyen lesz nélküled boldogulni. 

Koncentráció

Attól függően, hogy miket szeret játszani a gyereked, és mennyire kedveli a mozgást, választhatsz több megoldást is, hogy 5-10 percről 20-30 percre tornázd fel a koncentrációs képességét.

A mozgások közül a lovaglás és az úszás remek arra, hogy fegyelmezetten egy dologra figyeljen.

Mivel alapvetően veszélyes sportokról van szó, amelyeknél fontos az edző instrukcióira figyelni, kénytelen lesz az óra alatt nagyrészt koncentrálni.

Olyan oktatót válassz, aki játékos, fejlesztő órákat tart, hogy ne teherként élje meg a mozgást.

A lovaglás egyébként az agyat is fejleszti és félénk gyerekeknél is érdemes bevetni terápiás céllal.

A kötélpályák, kalandparkok szintén folyamatos összpontosítást kívánnak, vagy szuper lehet az íjászat vagy a kincskereső játék, amiben rejtvényeket kell sorra megoldani.

Nyaraláskor pedig a memória kártya a biztos siker – próbáljátok több lapos paklival játszani, mint eddig, így akár egyórás is lehet egy kör.

Pihenés és kikapcsolódás

Nyáron iktassátok ki az eddigi kötelező különórákat, hogy szeptember előtt annyit pihenjen, játsszon, hogy már szinte unja, mire elkezdi az iskolát.

Ha eddig még nem volt napközis táborban, akkor próbáljátok ki először csak pár napon, de lehet akár egyből egy egész hét is.

Plusz mankó lehet neki, ha egy barátjával iratod be, de ha nincs ismerős, legalább látod, mennyire igazodik el egy teljesen új környezetben.

Elveszni biztosan nem fog, ahogyan az iskola folyosóján sem!

Emellett ne feledkezz meg arról, hogy a kisgyerekek agyának elegendő pihenés kell, hogy az új tudást, tapasztalatot fel tudják dolgozni, rögzüljön bennük.

Ha egész nyáron munkafüzeteket oldotok meg, akkor nagyon elfárad az agya, és hiába gyakorol és ügyes nyáron, az iskolában már nem biztos, hogy az lesz, mert októberre kimerül.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást