Ha nem megfelelően előkészített ételt eszel, könnyen kaphatsz gyomorrontást vagy ételmérgezést. Mit tegyél, hogy ezt megelőzd? Összegyűjtöttünk néhány tippet.
3/4 Fokozott óvatosság
A tojásban és a szárnyasok húsában gyakran viszonylag magas hőmérsékleten pusztítható el a szalmonella baktérium. A tojást lobogó vízben főzd, hogy a benne lévő szalmonella baktérium a magas hőfokon elpusztuljon. Ezen a hőmérsékleten keményedik meg a tojássárgája. A szárnyashúst ne fagyaszd le félig főtten. Úgy ellenőrizheted, hogy megfőtt-e, hogy a legvastagabb részt átszúrod villával: ha megfőtt, tiszta levet enged.
A pástétomokban, a félig érett sajtokban, mint a brie vagy a camembert, és a készre főzött, majd lefagyasztott ételekben előfordulhat lysteria baktérium, amely liszteriózist okozhat. Főként terhes nőkre, de más, a baktériumokra érzékeny emberekre is veszélyes lehet. A sterilizálást elvégezheted főzéssel vagy fagyasztás utáni alapos átsütéssel, hogy az étel közepe is áthevüljön. Ha hajlamos vagy a fertőzésre, inkább ne egyél pástétomokat vagy félig érlelt sajtokat!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!