Ha nem megfelelően előkészített ételt eszel, könnyen kaphatsz gyomorrontást vagy ételmérgezést. Mit tegyél, hogy ezt megelőzd? Összegyűjtöttünk néhány tippet.
4/4 Vitaminveszteség ellen
A vitaminok nagy része nem vész kárba, ha a zöldségek és a gyümölcsök előkészítésére és főzésére kellő figyelmet fordítasz. Az aprítást és a szeletelést közvetlenül a főzés előtt végezd! A feldarabolt zöldséget és gyümölcsöt ne hagyd 5 percnél tovább állni! A zöldséget és gyümölcsöt ne vágd túl apróra, mert így megnő a levegővel érintkező felület, és a levegőben lévő oxigénnel reakcióba lépve a bennük lévő antioxidánsok hatása csökken. A frissen reszelt zöldséget és gyümölcsöt fogyaszd el minél hamarabb! A rostok és a sok tápanyag közvetlenül a héj alatt találhatók, ezért lehetőleg ne hámozd meg a gyümölcsöt. A zöldségeket csak rövid ideig és kevés vízben főzd. A párolás és a sütés kevésbé hat károsan a vitaminokra, főzés helyett inkább ezt a két eljárást alkalmazd!
A zöldségekből főzés alatt sok értékes ásványi anyag oldódik ki, ezért érdemes a főzésből megmaradt levet leves vagy mártás készítéséhez felhasználni. Hűtött vagy mélyhűtött terméket csak akkor vegyél, ha biztosan haza tudod szállítani úgy, hogy útközben ne engedjen fel. A konyharuhákat rendszeresen mosd ki! A mosogatószivacsot gyakran cseréld, mert egy heti használat után akár 100 milliárd baktériumot is tartalmazhat!
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!