10 kerti ötlet, amivel a legkedvesebb állatokat vonzhatod a kertedbe

10 kerti ötlet, amivel a legkedvesebb állatokat vonzhatod a kertedbe

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 10 kerti ötlet, amivel a legkedvesebb állatokat vonzhatod a kertedbe

Ahhoz, hogy otthonra leljenek nálunk az élőlények, az a legfontosabb, hogy élelmet és nyugalmas, védelmet szolgáltató búvóhelyet találjanak maguknak. Én próbálok csak minimális mértékben beavatkozni, inkább amolyan kezdeti lökést adni, hogy aztán feltalálják magukat, és akik szívesen maradnak, később jól elboldoguljanak önállóan. 

Mindenkinek más az ízlése és a kertje, ezért persze lehet csillivilli cukiságokat is elhelyezni, de én valószínűbbnek tartom, hogy az állatok jobban méltányolják a természetes anyagokat és megoldásokat. Ezekből is csodaszép megvalósításokat találhatsz készen, vagy egy kis kézügyességgel barkácsolhatsz is ezt- azt.

Próbálj ki nyugodtan többféle formát, anyagot, és majdcsak kiderül, hogy melyiket preferálják az állatkáid a legjobban, azon pedig ne sértődj meg, ha nem egyezik az ízlésetek, végül is ez a dolog elsősorban róluk szól. 

Könnyebben kielégítheted az igényeiket, ha kicsit tájékozódsz az életmódjukról, a táplálkozási szokásaikról, és személyesen is végzel megfigyeléseket.

Amennyiben újrahasznosítasz – ami már önmagában nagyon derék cselekedet -, tartsd szem előtt az élőlények érdekeit. Rengeteg őrülten értelmetlen, és haszontalan dolgot lehet előállítani újrahasznosítással, ami veszélyes vagy használhatatlan a valóságban. Amikor ilyen projektbe kezdesz, gondold át, hogy vajon valóban jó célt szolgál- e a végeredmény, hangolódj rá a védencedre, és maradj meg a biztonságosabb alapanyagok, módszerek használata mellett. 

Egy madárparadicsom megteremtése

A kisebb termetű madarak jó segítőtársai a kertésznek, egyik- másik a rovarállományt gyéríti, míg mások megrögzötten rajonganak a gyommagvakért. Ha vannak már kedvenceid, és megfigyelhető a jelenlétük a környékeden, akkor hozzád is gyakran betérhetnek és akár be is költözhetnek, ha teljesülve látják a szükségleteiket. Ha csak kezdő szinten próbálkoznál: kiszórhatsz magkeverékeket, kihelyezhetsz egész napraforgó tányért, felszúrhatsz almákat egészben a faágakra. Ha elkötelezettnek érzed magad és hosszabb távra tervezel, néhány bogyót termő cserjeféle (homoktövis, tűztövis, bodza, hóbogyó, berkenye, madárbirs, som, sóskaborbolya, borostyán, galagonya, lonc, etc.) telepítése is fantasztikus gondolat. Ők nem igazán válogatósak, szinte mindenféle bogyócskát szívesen elfogyasztanak, még az ember számára mérgezők is alkalmasak számukra. Ha teljesen rákattantál a madarakra, más berendezési tárgyakat is kihelyezhetsz: többféle etetőt a különféle madarak igényeinek megfelelően, odúkat, madárfürdőt, nyitott fészektálcát.

Az itató az egyik legjelentősebb az élőlények számára, hiszen táplálékot még jobban találnak, de vizet már kevésbé. Ezért, ha kedvezni akarsz számukra, akkor ez legyen az egyik legelső szerzeményed. Nem kell ám nagy dolgokra gondolni, hiszen már egy hatalmas cserépalátét is tökéletesen ellátja ezt a funkciót. Arra kell csak odafigyelni, hogy rendszerint fel legyen töltve tiszta vízzel és legyen biztonságos. Az itató vizébe ajánlott néhány nagyobb követ, kavicsot tenni minisziget gyanánt, és parafadugó „csónakokat”, hogy a bajba jutott rovarok beléjük tudjanak kapaszkodni, és ki tudjanak evickélni a partra.

Legyél szállodatulajdonos, sőt hozz létre rovarfalut!

A rovarok általában szinte egész nap vándorlásban vannak, mivel ilyenkor keresik fel a táplálékaikat. Ha nagyobb kerttel és sok virággal rendelkezel, érdemes kihelyezned rovarhotelt, ahova kis barátaid nyugovóra térhetnek a hosszú munkanap után. Ebbe teszik majd a petéiket is. Ez lehet, egy letisztultan egyszerű vonalvezetésű, lyukakkal ellátott kezeletlen fatömb, vagy különféle méretű lyukakkal bíró növényszárak, téglák, fadarabok stílusosan és kreatívan elrendezett kombinációja.

Egészen a művészi alkotásokig lehet emelni ezt a műfajt. Napos, meleg helyen állítsd 1-1,5 méter magasra. Mivel többféle rovar (magányos méhek, darazsak, fátyolkák, katicabogarak etc.) is érdeklődést mutathat a bérlemény iránt, remek ötlet különféléket készíteni az egyedi igényeknek megfelelően. Egymástól kissé távolabb elhelyezve hangulatos rovarfalut hozhatsz létre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást