5 módszer, hogy 5 csillagos kerted legyen

5 módszer, hogy 5 csillagos kerted legyen

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 módszer, hogy 5 csillagos kerted legyen

1/5. Kerti tó

Sokan, amikor maguk elé képzelik álmaik kertjét, tenger- vagy tópartra, esetleg egy csobogó patakra asszociálnak. Arra persze már keveseknek van esélyük, hogy érdemben is megvalósítsák ezt a vágyukat, nem sokan vannak, akik ilyen csodás vidéken tudnak építkezni.

Szerencsére a megoldás kéznél van, egyszerű és jóval olcsóbb: a saját udvarodon is kialakíthatsz egy kicsi kerti tavat, csobogót, vagy akár egy aprócska patakot is. Teljesen más hangulata van azoknak a kerteknek, amikben akárcsak egy aprócska vízfelületet találni. Ennek oka nem csak a megváltozott látképben keresendő, a víznek automatikusan hívogató, megnyugtató hatása van.

Erre pedig rátesz egy lapáttal a csobogás hangja, valamint az, hogy nem csak mi, emberek vágyunk a vízre. A kerti tavak, patakok vonzzák az állatvilágot is, teljesen másfajta élőlények fognak megjelenni az udvarodon, ha találnak ott vizet. Úgy fogod érezni, egy lépéssel közelebb kerültél a természethez, és ezzel automatikusan jár egyfajta nyugodtság érzet, hívogató hangulat. 

2/5.
Lépcsőzetes elrendezés

Az elmúlt időszakban kifejezetten nagy divatja lett a lépcsőzetes elrendezéseknek a kertekben. A cél az, hogy ne csak síkban, hanem térben is teljesen más legyen a látvány, a hangulat, és ezt a szinteltolásos megoldások remekül életre keltik.

A lépcsőzetes elrendezést összeboronálhatjátok akár a kerti tóval, vagy a csobogóval is, de természetesen ezek nélkül is tökéletesen működőképes. De mitől lesz olyan barátságos? Elsősorban annak köszönheti a hangulatát, hogy a szintek sokszor zártabbá, intimebbé teszik az udvart. Végigvezetik a tekintetet a növényeken, megtorpanásra, lassulásra késztetnek mindenkit, aki keresztülhalad rajtuk. 

3/5. Pergolák

A pergolák már önmagukban is képesek arra, hogy megváltoztassák a teret és a hangulatot, köszönhetően annak, hogy kicsit zártabbnak, intimebbnek mutatják az udvart. Ezt a hatást azonban könnyű fokozni a felfuttatott növényeknek, a pergola alá kitett nyugágyaknak, vagy akár kerti grillhelyeknek köszönhetően.

A pergolák manapság olyan változatosak, hogy minden stílushoz és udvarhoz megtalálhatjátok a megfelelőt. Léteznek modern, napelemes, automatikus árnyékolóval rendelkező pergolák, de olyanok is, amik „csupán” arra alkalmasak, hogy kicsit szűrjék a természetes fényt, vagy támasztékot adjanak a futónövényeknek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást