Az 5 kedvenc francia aprósüteményünk receptekkel

Az 5 kedvenc francia aprósüteményünk receptekkel

Címlap / Életmód / Receptek / Az 5 kedvenc francia aprósüteményünk receptekkel

A franciák aprósüteményként szerencsére nem csak a macarone-t ismerik, sőt, igazán ízletes teasütijeik vannak. Ajánlunk neked öt receptet, amelyet te is bármikor elkészíthetsz otthon.

Madeleine

A híres francia, kagyló formájú sütemény XV. Lajos apósának konyháján született meg, majd a leghíresebb francia cukrászok tették igazán ismertté.

Az elkészítéséhez 2 szobahőmérsékletű tojást kell habosra keverned 10 dkg cukorral, majd ehhez hozzákeverned 10 dkg lisztet, 1 csipet sót és 1 citrom reszelt héját.

10 dkg olvasztott, de kihűlt vajat szintén keverj hozzá a tésztához, majd tedd hűtőbe 10 percre.

Ezután töltsd a süteményt madeleine formába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd enyhén aranybarnára.

Financier

Szintén nagyon finom, vajas aprósütemény a financier, amely elkészítéséhez 5 dkg lisztet, 5 dkg darált mandulát és 10 dkg porcukrot kell összeszitálnod egy tálba, miközben 16 dkg vajat egy fazékban egy kikapart vaníliarúd magjával felteszel olvadni a tűzre. Ha már szép aranybarna a vaj, félretesszük.

Ezután verj enyhén habosra 3 tojásfehérjét, majd add hozzá a száraz anyagokhoz, és egy evőkanál méz hozzáadásával keverd össze, majd a vaj hozzáadása után keverd egynemű, sima tésztává.

Tedd a tésztát 1-2 órára a hűtőbe, majd financier formában, 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

Sablé

A sablé tulajdonképpen egy omlós linzer, amelyet eredetileg kör alakúra szaggatnak, de tulajdonképpen bármilyen formára szaggathatod.

Összeragaszthatsz belőle kettőt lekvárral, de csokival, pisztáciával, mandulával is ízesítheted akár a tésztát.

A sablé-t úgy készítheted el, hogy 25 dkg lisztet beleszitálsz egy tálba, majd a közepébe csinálsz egy mélyedést, és ebbe teszel 20 dkg puha vajat, 10 dkg porcukrot és egy csipet sót.

Ezután az egészet össze kell morzsolnod, majd két tojást hozzáadva gyúrnod addig, amíg össze nem áll a tészta.

30 percre tedd hűtőbe, majd nyújtsd ki 3 mm vastagságúra a tésztát, szaggasd ki, és közepesen meleg sütőben süsd enyhe aranybarnára.

Palmier

A palmiert nálunk a legtöbben pálmalevélként ismerik, mely a formájáról kapta a nevét.

50 dkg leveles tésztára lesz szükséged az elkészítéséhez, amelyet 5 mm vastagságú téglalapra kell kinyújtanod.

Ezt kend meg 5 dkg olvasztott vajjal, majd szórd le az egészet fahéjas cukorral.

A tésztát a két oldaláról tekerd középre, majd nyomd össze kicsit, és tedd 20-30 percre a hűtőbe.

Ezután éles késsel vágd fel 1 cm-es szeletekre, majd kend meg a szeleteket tojássárgájával, és süsd meg 180 fokos sütőben a sütiket.

Tarte

A tart tulajdonképpen egy mini torta, amelyet rengeteg ízesítéssel készíthetsz el. Mi egy citromos verziót ajánlunk neked.

Az elkészítéséhez 12,5 dkg lisztben kell elmorzsolnod 7,5 dkg vajat, majd 4 dkg porcukorral, 1,5 dkg őrölt mandulával, 1 csipet sóval és 1 tojással tésztát kell gyúrnod belőle.

Nyújtsd ki 3-5 mm-esre a tésztát, majd szaggass belőle korongokat, amelyeket muffinforma aljában kell apró tányérformára alakítanod, és miután fél órára sütőbe tetted, megsütnöd 180 fokon.

A krémhez 2 tojást, 12 dkg porcukrot, 75 ml citromlevet és 1 citrom héját keverd össze, majd gőz fölött keverd simára. Vedd le a tűzről, hűtsd le 60 fokra, majd keverj hozzá 12,5 dkg mascarpone-t és 5 dkg vajat. Ha kihűlt a krém, töltsd meg vele a tésztakosárkákat.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!