A kávé és cukorbetegség kapcsolata: mítoszok és igazságok

A kávé és cukorbetegség kapcsolata: mítoszok és igazságok

Címlap / Életmód / A kávé és cukorbetegség kapcsolata: mítoszok és igazságok

A kávé világszerte sokak mindennapjainak elengedhetetlen részévé vált, élénkítő hatásának köszönhetően reggeleink kezdőlépései közé tartozik egy csésze gőzölgő fekete elfogyasztása. Sokan azonban nemcsak az ébresztő hatására esküsznek, hanem az utóbbi évek során a kávé pozitív egészségügyi összefüggéseire is felfigyeltek, ami különösen a cukorbetegséggel kapcsolatban érdemel figyelmet.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A kávéfogyasztás jótékony hatásai

A kávé a benne található antioxidánsoknak és más bioaktív anyagoknak köszönhetően hozzájárulhat az anyagcserefolyamatok javításához. A kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az ital polifenolokban gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő és inzulin-érzékenységet javító hatásairól ismertek. Ezek az összetevők segíthetnek abban, hogy a szervezet hatékonyabban kezelje a vércukorszintet.

Egyes tanulmányok szerint a kávé rendszeres fogyasztói körében akár 10-30%-kal alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának esélye. Ez az összefüggés különösen érdekessé válik, amikor megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a kávé különböző összetevői a szervezet glükóz- és inzulinháztartását.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!