Katus Attila módszere: Fáradtság ellen sport, túledzés ellen pihenés

Katus Attila módszere: Fáradtság ellen sport, túledzés ellen pihenés

Címlap / Életmód / Egészség / Katus Attila módszere: Fáradtság ellen sport, túledzés ellen pihenés

Nálad mikor jelentkezik a holtpont napközben? Rögtön ebéd után vagy délután 3 és 5 között? Ha néha arra is alig tudod rávenni magadat, hogy hazatántorogj, akkor inkább az edzőterem felé vedd az irány!

A fáradtság lehet fizikai és szellemi is, de mindkét esetben egy vészjelzése a szervezetnek. Azzal véd, hogy megakadályozza a teljes kimerülést, egészségromlást. A holtpont a szervezetet átmeneti válsága, ami szerencsére gyorsan múlik, de pont ezért is veszélyes, mert azt hiszed, regenerálódtál, pedig csak tovább fogsz fáradni.
 

Mitől lehetsz kimerül?

Ha fizikai fáradtságól van szó, akkor az a túlzott igénybevételtől van, ha mentális, akkor a nagyon erős koncentrációtól, stressztől alakul ki, de mindkét esetben a teljesítményed romlásához vezet.

Ha szellemileg vagy nullán, akkor egy kis testmozgás S.O.S segíteni tud, akár utána folytathatod is a munkát, produktívabb és kreatívabb leszel utána. Persze ez nem azt jelenti, hogy ebédidőben fuss le egy maratont, de egy rendes nyújtózkodás és séta is csodákra képes.
 

Fáradtság=jó edzés? Nem!

Te is azt hiszed, csak akkor edzettél jól, ha hulla fáradtan támolyogsz ki a teremből? Akkor tévedsz, sőt, egy kardióprogram is teljesen más hatással van a szervezetedre, mint mondjuk egy súlyzós vagy TRX edzés.

Például kardiózásnál (futás, biciklizés, lépcsőzés stb.) az oxigénhiánytól is elfáradhatsz, de előbb-utóbb az izom is kimerül. A vérellátásod romlik, így nemcsak borzasztó izomlázad lesz másnap, hanem ólmos fáradtságot is érezhetsz. Inkább kérd edző segítségét ahhoz, hogy felmérje, mennyit bírsz és azt hogyan lehetne fejleszteni!

Az izmok ettől fáradnak el

Több oka is lehet egyszerre, amitől a belső egyensúlyod megbomlik, de ezek közül egy is elég hozzá:

  • magas hőmérséklet
  • kiszáradás
  • a vér sav-bázis egyensúlyának eltolódása
  • ásványianyag-hiány
  • az izom mikrosérülései
  • izomgyulladás

Ritka esetben szívprobléma vagy légzőszervi betegség is okozhatja az oxigénhiányt – ezeket mindenképp rendesen vizsgáltasd ki. Ha sportolhatsz, akkor pedig jelezd az edződnek a problémádat!

Ahhoz, hogy felismerd a kimerülés jeleit, tudnod kell a fáradtság fokozatait:

A kisebb intenzitású edzés hatására létrejövő csekély fáradásnak apróbb jelei figyelhetők meg: az arcon, a nyakon, a végtagokon enyhe pír, közepes izzadás. A mozgásban, a figyelem összpontosításában, a koordinációban nem alakul ki zavar. A testmozgás közben vidám marad, hangulatod, közérzeted normális, élvezed a mozgást.

Optimális terhelés estén a fenti tünetek már fokozódnak, aminek eredménye az erős elfáradás.

Jelei: erős pirosodás, fokozott izzadás a derékvonal felett. A mozgásban, figyelemben már pontatlanságok, hibák figyelhetőek meg. A hangulatod, közérzeted ugyanakkor még elfogadható, de már „visszafogottabb”.

A túlzott edzés hatására, amikor nagyon erős fáradtság alakul ki, a tüneteket semmiképpen se hagyd figyelmen kívül. Fontos az is, hogy ezt a stádiumot a lehető leghamarabb pihenés kövesse. Ami a testi jeleket illeti, nagyon erős pirosodással vagy sápadtsággal jár, az egész test intenzíven izzad, emellett folyamatos koordinációs zavarok, helytelen mozgások figyelhetők meg. A teljesítmény lecsökken, rossz a kedved lesz; már nem látod értelmét az edzésnek, legszívesebben abbahagynád. Ilyen esetben a terhelés jelentős csökkentésére van szükség, illetve több napos pihenés ajánlott. A vitaminok, sótabletták segíthetnek, valamint egy alapos masszázs is kedvező hatással bír: gyorsabb regenerációt eredményez.

Ha még többet szeretnél olvasni a sportolásról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, szeretettel ajánlom a Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemet, ahol sok fontos információt és hasznos tanácsot olvashatsz az életmódváltásról!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást