Talán nincs ember, aki ne főzne túl sokat az ünnepek alatt, inkább legyen több a kaja, mint kevés jeligével. Ennek aztán mindig az a vége, hogy túl sok minden marad a nyakunkon – ezekkel a maradékmentő receptekkel azonban úgy szabadulhatsz meg a feleslegtől, hogy nem kell ugyanazt enned majd’ egy héten keresztül.
Felmérések szerint Magyarországon évente 50 ezer forintnyi élelmiszert dobunk ki háztartásonként, ami elképesztő összeg, tekintve, hogy egy kétszemélyes háztartásra ebből akár 3-4 heti nagybevásárlás is kijöhet. Ez sem a pénztárcánknak, sem a bolygónak nem tesz jót. Ha évközben figyelünk is arra, hogy ne pazaroljunk, a karácsonyi családozás alatt könnyű belefutni abba, hogy többet sütünk-főzünk, mint amennyit valójában elfogyasztunk. Ilyenkor jön jól a kreatív maradékmentés.
3/4 Ha eláraszt a töltöttkáposzta – gombócok és lepények
A töltött káposztából általában óriási adag készül. 2-3 nap után, már senki sem eszi szívesen.
A klasszikusan magyar karácsonyi ételt azonban lehet variálni úgy, hogy ne legyen belőle elege mindenkinek, hogy megint ez kerül az asztalra. Ha káposztás lepényt szeretnél csinálni, a következőket tedd: pizzatésztát gyúrj, majd helyezd rá a maradék káposztát, tejföllel locsold meg, és mehet a sütőbe.
A káposztás gombóchoz a maradék töltöttkáposztát szilvásgombóchoz hasonló krumpli alapú tésztából gyúrt gombócokba gyúrd, és ezt is tálalhatod tejföllel leöntve.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!