Kipróbáltam a kapszula-gardróbot, hogy neked már ne kelljen: 3 érv mellette és ellene

Kipróbáltam a kapszula-gardróbot, hogy neked már ne kelljen: 3 érv mellette és ellene

Címlap / Stílus / Divat / Kipróbáltam a kapszula-gardróbot, hogy neked már ne kelljen: 3 érv mellette és ellene

A kapszula-gardrób lényege, hogy minden szezonban csak néhány, egymással jól kombinálható darabot teszel a szekrénybe, és így 10-15 darab ruhából öltözködsz.

A fenntarthatóság és a minimalizmus jegyében egyre többen követik ezt az irányt. Mivel szimpatikus volt, úgy döntöttem, én is teszek vele egy próbát. Egyből persze nem akartam elajándékozni vagy eladogatni az összes többi ruhámat, inkább átválogattam őket.

Eldöntöttem, mi kerül a kapszula-gardróbba, és ezeknek a holmiknak felszabadítottam egy külön polcot, és megpróbáltam néhány hétig csak innen öltözködni. Kísérletem során arra jutottam, hogy a kapszula-gardróbnak vannak előnyei és hátrányai is, mondom, mik voltak az én tapasztalataim.

Mellette:

Többet kihozok a ruháimból

Ha az ember rá van kényszerítve, hogy picit töprengjen, hirtelen sokkal kreatívabbá válik az öltözködésével. Ahogyan az előbb említettem, a kapszula-gardrób előnye, hogy gyakorlatilag nulla energiabefektetéssel is működik. Ha mégis szerettem volna kicsit „flancolni”, akkor variáltam kicsit a kiegészítőkkel, máshogy viseltem a hajamat vagy a sminkemet.

Megdöbbentő, hogy ugyanaz a szett mennyire máshogy mutat például natúr sminkkel és leengedett hajjal, vagy piros rúzzsal és balerina konttyal. Amikor volt időm egy kicsit játszani, rájöttem, hogy egy-egy nadrágot vagy pólót nem csak úgy hordhatok, mint addig, és sokkal több a lehetőség némelyik ruhámban, mint addig gondoltam. Ezekkel a kreatív megoldásokkal mindig nagyon jól éreztem magam, és az önbizalmamnak is nagyon jót tettek.

Ruha válogatás
istockphoto

Fenntarthatóság szempontjából verhetetlen

A ruhaipar, különösen a fast fashion márkák környezetszennyező hatása megkerülhetetlen téma. Sajnos minél olcsóbb egy ruha, annál valószínűbb, hogy nem fenntartható forrásból származik. Még mindig rengeteg, nálunk is kapható holmi van, amit a harmadik világban, a munkásokat, sőt sokszor gyereket kizsákmányoló gyárakban állítanak elő.

A fölösleges ruhák felhalmozása éppen ezért környezeti és etikai szempontokból is felvet aggályokat. Egy olyan megoldás, ami tudatosabban kezeli a kérdést, és közben mégis engedi azt is, hogy stílusos és divatos maradj, mindenképpen üdvözölendő.

istockphoto

Kevesebb időt töltök a szekrény előtt

A kapszula-gardróbban minden mindennel összeillik, ez pedig azt jelenti, hogy ha szinte semennyi időm nincs reggel, és csak találomra kikapok valamit, akkor is jól fognak kinézni együtt a dolgok. Szerettem, hogy sokkal kevesebb görcsöléssel tudtak sokkal összeszedettebbek lenni a szettjeim, és hogy nem kellett háromszor átöltöznöm, mert mégsem passzolt össze az, amit először kiválasztottam.

Kapszulagardrób előnyei
Ziga Plahutar/istockphoto.com

Ellene:

Meg lehet unni

Bármennyire élveztem is, hogy egy-egy ruhából egy kis kreativitással vagy néhány kiegészítővel mi mindent tudok kihozni, idővel azért én eluntam a kapszula-gardróbomat. És igen, tudom, hogy mindez a közösségi média, a kapitalizmus és egyéb ördögtől való dolgok agymosásának az eredménye. Biztos, hogy a kevesebb több elvet követni sokkal egészségesebb lenne.

De szeretnék nagyon őszinte lenni, és ebbe beletartozik az is, hogy vannak ruháim, amiket évente csak egyszer veszek fel, vagy el is felejtem, hogy vannak. Amikor előkerülnek a szekrényből, akkor olyan örömmel tudom viselni őket, mint amilyen örömöt nem tudok érezni egy, a hónapban tizenkettedszer viselt póló felhúzásakor.

Oda kell figyelni a mosásra

Oké, hogy ugyanaz a póló egy nadrággal sportos, egy másik nadrággal meg elegáns, de ha az elegáns nadrágot a mosásba tettem, akkor a száradásáig csak sportosban lehetek? Ezzel a példával kicsit sarkítottam, de gondolom, érthető a lényeg. Ha tényleg annyi ruhád van, amit ténylegesen hordasz is, akkor meg kell szervezni a mosást. Oda kell rá figyelni, hogy mi mikor kerül a gépbe, és mikor tudod legközelebb felvenni.

Mivel én hajlamos vagyok megcsúszni ezzel a dologgal, és ha neki is állok mosni, elsőnek a gyerek ruhái kerülnek a gépbe, bevallom, volt, hogy csalnom kellett, és előkapnom valamit a szekrény „lezárt” részeiből.

Kapszulagardrób hátrányai
PIKSEL/istockphoto.com

Csak jó minőségű ruhákkal működik

Hogy ez tényleg ellenérv-e, azzal persze lehet vitatkozni. A fast fashion márkák olcsóbb, de könnyen elhasználódó kínálata helyett jó minőségű, tartós darabokra beruházni egyáltalán nem lenne rossz gondolat. Márpedig, ha az embernek csak néhány holmija van, akkor azokat nem évente egyszer-kétszer, hanem rendszeresen viseli és mossa, ezt pedig csak a minőség darabok bírják hosszabb távon.

Az is igaz, hogy 15 olcsó póló árából kijön a 3 drágább, ami a kapszula-gardróbhoz elég. Én például nem akartam kidobni a meglévő holmijaimat azért, hogy újakat vegyek. Összességében valószínűleg az a legjobb, ha a meglévő holmijaidból raksz össze egy kapszula-gardróbot, és apránként cseréled minőségibb darabokra a meglévő dolgaidat, ahogyan használódnak.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!