Kipróbáltam a kapszula-gardróbot, hogy neked már ne kelljen: 3 érv mellette és ellene

Kipróbáltam a kapszula-gardróbot, hogy neked már ne kelljen: 3 érv mellette és ellene

Címlap / Stílus / Divat / Kipróbáltam a kapszula-gardróbot, hogy neked már ne kelljen: 3 érv mellette és ellene

A fenntarthatóság és a minimalizmus jegyében egyre többen követik ezt az irányt. Mivel szimpatikus volt, úgy döntöttem, én is teszek vele egy próbát. Egyből persze nem akartam elajándékozni vagy eladogatni az összes többi ruhámat, inkább átválogattam őket.

Eldöntöttem, mi kerül a kapszula-gardróbba, és ezeknek a holmiknak felszabadítottam egy külön polcot, és megpróbáltam néhány hétig csak innen öltözködni. Kísérletem során arra jutottam, hogy a kapszula-gardróbnak vannak előnyei és hátrányai is, mondom, mik voltak az én tapasztalataim.

Mellette:

Többet kihozok a ruháimból

Ha az ember rá van kényszerítve, hogy picit töprengjen, hirtelen sokkal kreatívabbá válik az öltözködésével. Ahogyan az előbb említettem, a kapszula-gardrób előnye, hogy gyakorlatilag nulla energiabefektetéssel is működik. Ha mégis szerettem volna kicsit „flancolni”, akkor variáltam kicsit a kiegészítőkkel, máshogy viseltem a hajamat vagy a sminkemet.

Megdöbbentő, hogy ugyanaz a szett mennyire máshogy mutat például natúr sminkkel és leengedett hajjal, vagy piros rúzzsal és balerina konttyal. Amikor volt időm egy kicsit játszani, rájöttem, hogy egy-egy nadrágot vagy pólót nem csak úgy hordhatok, mint addig, és sokkal több a lehetőség némelyik ruhámban, mint addig gondoltam. Ezekkel a kreatív megoldásokkal mindig nagyon jól éreztem magam, és az önbizalmamnak is nagyon jót tettek.

Ruha válogatás
istockphoto

Fenntarthatóság szempontjából verhetetlen

A ruhaipar, különösen a fast fashion márkák környezetszennyező hatása megkerülhetetlen téma. Sajnos minél olcsóbb egy ruha, annál valószínűbb, hogy nem fenntartható forrásból származik. Még mindig rengeteg, nálunk is kapható holmi van, amit a harmadik világban, a munkásokat, sőt sokszor gyereket kizsákmányoló gyárakban állítanak elő.

A fölösleges ruhák felhalmozása éppen ezért környezeti és etikai szempontokból is felvet aggályokat. Egy olyan megoldás, ami tudatosabban kezeli a kérdést, és közben mégis engedi azt is, hogy stílusos és divatos maradj, mindenképpen üdvözölendő.

istockphoto

Kevesebb időt töltök a szekrény előtt

A kapszula-gardróbban minden mindennel összeillik, ez pedig azt jelenti, hogy ha szinte semennyi időm nincs reggel, és csak találomra kikapok valamit, akkor is jól fognak kinézni együtt a dolgok. Szerettem, hogy sokkal kevesebb görcsöléssel tudtak sokkal összeszedettebbek lenni a szettjeim, és hogy nem kellett háromszor átöltöznöm, mert mégsem passzolt össze az, amit először kiválasztottam.

Kapszulagardrób előnyei
Ziga Plahutar/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást