A kakukkfű termesztése

A kakukkfű termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A kakukkfű termesztése

A növény termesztésénél fontos a sok napfény és a talaj jó vízelvezetése. Jól illik a sziklakertekhez, itt kedvező feltételekre talál.

Angliában például útak mellett kövezetek közé ültetik, kedvelt aromás illata miatt.

Ültetése
Különféle módokon lehet szaporítani – vetőmag, vagy gyökérleválasztásos dugványozás. vetőmagból körülbelül egy év, mire el kezd növekedni. ha gyorsan szeretnénk hasznát venni, akkor szerezzünk be cserepes rozmaringot.

Növekedés
A kakukkfű nagy családból származó növény, a görög és mediterrán konyhéra jellemző fűszernövény. Ismerünk francia kakukkfüvet, angol kakukkfüvet, németet, citromosat és számos egyéb fajtát. A fajták csípősségükben térnek el egymástól. A közönséges kakukkfű a legcsípősebb, a citromos a legkevésbé csípős, míg a kömény kakukkfűnek egyedi fenyős illata van. Egyes fajták kúszónövények, mások 1-2 méter magasra is megnőnek.

Betakarítás
A leveleket bármikor le lehet csipni, de legjobb virágzás előtt. Lehet szárítani, de fagyasztani is.

Konyhai felhasználás
A kakukkfüvet hagyományosan a petrezselyemmel és a baromfihoz párosítják. A finomra vágott levelek nagyon jól kiemelik a fokhagyma, a paradicsomos ételek ízét. A levesekhez egész szárat bele lehet fpzni, és utána el kell távolítani. Jó ízt ad az ecetnek, a borban párolt ételeknek, különösen a baromfi- és halételeknek. Száraz formájában a húsra lehet morzsolni sütés előtt. Jól illik a gyümölcssalátákhoz, forró zöldségekhez és lekvárokhoz.
 

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!