Kikapcsolódás / Szórakozás

5+1 könyv, ami hátborzongató pontossággal jósolta meg a jövőt

5+1 könyv, ami hátborzongató pontossággal jósolta meg a jövőt

A Titán végzete

A könyv írója Morgan Robertson, és a regény a világ akkori legnagyobb hajójáról, a Titánról szól, ami az Atlanti óceán északi részén halad, mikor az egyik matróz elkiáltja magát, hogy „Jéghegy!”. A hajó ennek ellenére összeütközik a hatalmas jégtömbbel és elkezd süllyedni. Kevés a mentőcsónak és az utasok nagy része megfullad, mikor a hajó teljesen alámerül. Ismerős a történet? A hátborzongató az, hogy Robertson a Titanic katasztrófája előtt 14 évvel vetette papírra! Az igazi tragédia után a lapokban a könyvet „Elképesztő próféciaként” emlegették a lapok, ami még a hajó nevét is majdnem pontosan jósolta meg. 

 

Gulliver utazásai

Jonathan Swift híres szatírája nem is gondolnánk milyen régen, 1726-ban íródott. A fantasztikus történet többek között az angol tudósokból és homályos kutatásaikból űzött gúnyt. A könyvben az író megemlíti, hogy a „laputánok” két holdat találnak, amik a Mars körül keringenek, méghozzá egészen különleges módon. A mai napig nem tudni, ezt honnan vette Swift, mindenesetre 150 évvel később valóban felfedezték a Mars különösen mozgó holdjait, a Phoboszt és a Deimoszt. Az író iránti tiszteletből a tudósok a Phobosz több kráterét is a Gulliver karaktereiről nevezték el.

 

Arthur Gordon Pym, a tengerész

Edgar Allan Poe könyvét 1838-ban adták ki és a történet szerint pár matróz hajója elsüllyed egy viharban. Napok óta hánykolódnak a tengeren és éheznek, mikor végső kétségbeesésükben eldöntik, hogy sorsot húznak, ki legyen az, akit feláldoznak a többiek túlélése érdekében. A Richard Parker névre hallgató tengerész húzza a rövidebbet – szó szerint – és társai megeszik. A könyv megjelenése után ötven évvel valóban megtörtént ez a szörnyűség, mikor a Mignonette nevű hajó elsüllyedt és a hajótöröttek közül egy igazi Richard Parker volt az, akit kannibál társai elfogyasztottak túlélésük érdekében.

 

A Fölszabadult világ

1914-ben H.G. Wells leírta egyik sci-fi regényében, hogy az atomból energiát fogunk kinyerni 1933-ban. És valóban, pont ez volt az az év amikor honfitársunk, a híres fizikus Szilárd Leó megfogalmazta a nukleáris láncreakció elméletét. További érdekesség, hogy Wells a pontos évszámon kívül az atombomba után maradt radioaktivitást is helyesen jósolta meg.  

 

Fahrenheit 451

Mikor bekapcsolod a lapostévét vagy a füledbe teszed a vezeték nélküli bluetooth fülhallgatót, jusson eszedbe, hogy Ray Bradybury disztópikus jóslatát váltod éppen valóra.  Az író 1953-ban jelentette meg híres könyvét – amiből sikeres film is készült – és arról szól, hogy az emberek folyamatosan csak szórakoztatással bombázzák magukat ahelyett, hogy olvasnának vagy egymással beszélgetnének. Ismerős? 

 

Utazás a Holdra

Jules Verne művei a mai napig ünnepelt kincsei a tudományos-fantasztikus irodalomnak, de Verne nemcsak jó író volt, hanem igazi látnok is. Az Utazás a Holdra című regényében három űrhajósról ír, akik a Holdra utaznak de nemcsak a legénység pontos számát tudta előre. Azt is jól látta, hogy Floridából indulnak majd és azt is, hogy a Csendes-óceánban érnek majd földet. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást