Ezért lehet hasznos a jellegzetes autista gondolkodásmód

Ezért lehet hasznos a jellegzetes autista gondolkodásmód

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért lehet hasznos a jellegzetes autista gondolkodásmód

Az autista gondolkodásmódról mindenkinek vannak elképzelései, tudjuk, hogy sajátos. Egyes vélemények szerint kimondottan érdemes teret engedni ennek a gondolkodásnak mert a másféle látásmód sok területen hasznos lehet.

Temple Grandin pszichológus, zoológus professzor maga is érintett, gyerekként diagnosztizálták autizmus spektrumzavarral. Azt vallja, hogy a világnak mindenféle elmére szüksége van, így az autista látásmódra is. Sőt szerinte minden eddiginél nagyobb szükségünk van másként gondolkodókra, hiszen sokféle problémára kellene válaszokat találnunk ebben a változó világban.

Az autista emberek másként értik meg környezetüket. Ezt a gondolkodást leginkább egy puzzle kirakóhoz hasonlíthatjuk, ahol a darabok egyszínűek, csak a formák alapján következtethetünk arra, hogyan illeszkednek egymáshoz. Ahogy viszont minden darab a helyére kerül, előtűnik az összeállított kép. Ebben a gondolkodásmódban a részletek lényegesebbek, mint egészben látni a dolgokat.

Három látásmód

Három típusa van ennek a jellegzetes látásmódnak: vizuálisan, mintázatok alapján és verbálisan gondolkodhatnak az érintettek. Minden típusnak vannak erősségei és kevésbé erős oldalai és a könnyen kiegészíthetik ezáltal egymást. A hétköznapi életben a másként gondolkodóknak gyakran a hátrányait veszik észre, ahelyett, hogy látásmódjuk erősségeit díjaznák.

AleksandarNakic/istockphoto.com

Vizuális gondolkodók

A vizuális gondolkodók jellemzően kreatívak, az információkat fotorealisztikus képeken keresztül dolgozzák fel. Temple Grandin is vizuális gondolkodó, saját elméjét egy internetes keresőhöz hasonlítja, ahol képek alapján lehet lekérdezni különböző dolgokat, magyarán képekben gondolkodik. Neurológiai alapja van az efféle gondolkodásnak, az agy látó és motoros kérgének összeköttetése a normálisnál erősebb.

Ez teszi képessé az érintettet nagy mennységű vizuális információ észben tartására és rendkívül jó térlátásra.

Ezeket a képességeket jól lehet kamatoztatni a vizuális művészetek és az ipari formatervezés világában. Az absztrakt gondolkodás és a matematikai művelet viszont nem az erőssége a vizuális gondolkodónak.

A mintázatokban gondolkodók

A mintázatokban gondolkodók azzal a képességgel rendelkeznek, hogy értelmes mintázatokat észlelnek látszólag értelmezhetetlen adathalmazokban. Elméjük ezen mintákon keresztül kapcsolódik a világhoz. Ez a típusú elme a zene és a matematika területén jeleskedik.

A mintázatban gondolkodók általában rendkívül nagy figyelmet fordítanak a részletekre, jól asszociálnak, ezért alkalmasak adatokkal, statisztikákkal, képletekkel dolgozni.

Jól működnek a robotika, mérnöki tevékenységek, számítástechnika és meglepő módon a zene területén. Olyan kapcsolatokat képes felismerni, amelyeket mások nem látnak, ez a legkiemelkedőbb képessége.

Nehézséget jelent viszont az ilyen elméknek a környezeti ellentmondások feltérképezése, például a jó és rossz viselkedésként meghatározott magatartás megértése. Segít nekik, ha mindent kézzelfoghatóvá tesznek számukra, például a jó viselkedéséért kap valami ösztönző dolgot. Az olvasás és írás készsége lehet gyengébb ennél a típusnál.

Solisimages/istockphoto.com

A verbális gondolkodók

A verbális gondolkodók vannak a legkevesebben. Ők a szavak alapján gondolkodnak, képesek összetett információk megjegyzésére, közlésére, jók a nyelvtanulásban. Szeretnek listákat írni és képesek írott adatok hosszú sorait megjegyezni, még ha azok nem is túl érdekesek a kívülálló számára, például menetrendek, használati útmutatók.

Ügyesek a logikai következtetésekben, érdekli őket a történelem, földrajz, statisztika és nyelvészet, tehát minden olyan terület, ahol sok adat szerepel és szavakat, kifejezéseket kell megjegyezni.

Nehezebben megy viszont nekik a képalkotás és vizuális gondolkodás, nem képesek nem verbális információk feldolgozására.

A különböző típusok jól kiegészíthetik egymást, amelyikben egyikük gyengébb, abban a másik fajta gondolkodó erős. Az autista gondolkodásban éppen az a szép, hogy nem tipikus, éppen ezért megvilágíthat olyan megoldásokat, amely egy átlagosan gondolkodó ember számára észrevétlen lehet.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!