Egészség / Életmód / Kikapcsolódás / Pénz és hivatás / Tech és kütyük

Ez az oka, hogy jobb kézzel jegyzetelni, mint telefonba

Ez az oka, hogy jobb kézzel jegyzetelni, mint telefonba

A gyönyörű, bőrkötéses noteszek, mintás határidőnaplók és gyönyörű tollak vásárlása sokak számára igazi kikapcsolódást jelent. A szakértők állítják, nem csak azért érdemes az analóg jegyzetelést előnyben részesíteni, mert sokkal szemet gyönyörködtetőbb, mint bármilyen billentyűzet vagy dokumentum.

Bár laptop gyorsabbnak és hatékonyabbnak tűnhet, jó okod van arra, hogy a kezed ügyében tarts egy tollat és egy darab papírt, amikor jegyzetelni kell.

A jegyzetelés típusai

A kutatók megállapították, hogy a billentyűzethez kapcsolódó jegyzetelés egy olyan fajta lejegyzést jelent, amely nem jár információk feldolgozásával. Éppen ezért hívják ezt „nem generatív” jegyzetelésnek. Ezzel szemben a kézi jegyzetelés magában foglalja a kognitív elkötelezettséget az összegzésben, az átfogalmazásban, a rendszerezésben, a koncepció és a szókincs feltérképezésében. Röviden: az információk manipulálásával és átalakításával mélyebb megértéshez vezet.

A jegyzetelés tényleges jegyzéssé válik: aktív figyelmet követel meg, hogy a lejegyzett szöveg értelmet kapjon és későbbi reflexiók tárgya lehessen.

A kutatók azt is megállapították, mi a jegyzetelés legjobb módja. Mivel a gyorsaság és az olvashatóság egyaránt fontos szempontok, ezek pedig a kéz folyamatos mozgása nélkül nem kivitelezhetőek, a folyóírás sokkal hatékonyabb a nyomtatott betűk használatánál.

A kézi jegyzetelés verhetetlen megoldás, és minden hallgató kognitív eszközkészletéhez hozzátartozik – írta a BBC-nek Hetty Roessingh, a Calgary Egyetem professzora. A hatékony jegyzetelést és azt, hogyan lehet a jegyzetelést kulcsfontosságú tanulási eszközként használni, már 3. vagy 4. osztályban is el lehet kezdeni. Ettől függetlenül soha nincs túl késő elsajátítani ezt a képességet.

fizkes/istockphoto.com

A kézzel írt jegyzetek előnyei

Digitális korszakban élünk, ahol a mindennapi működés magában foglalja a digitális kommunikációt. A billentyűzet automatizálása szintén fontos készség. De a billentyűzet nem nyújt tapintható visszajelzést az agy számára, mint amit a ceruza vagy a toll és a papír érintkezése teszi. Pedig ez a kulcsa a kéz-agy komplexum neurokeringésének létrehozásához, mondja Roessingh.

A professzor szerint a kézzel történő hatékony jegyzetelés tudományából mindenki profitálhat. De például a tanárok, újságírók, építészek, mérnökök vagy bármilyen kreatív szakmában dolgozók számára még előnyösebb lehet.

Mindamellett, hogy hatékonyabbá tehető így a megértés és az emlékezés, Roessingh arra is felhívja a figyelmet, hogy a kézzelfogható jegyzetekkel olyan noteszek, naplók keletkeznek, amelyek hosszú távon is felbecsülhetetlen értéket tartogatnak. A hallgatók számára pedig a jegyzetelés elengedhetetlen kognitív eszköz és tanulási technika.

A memória és megértés segítségére létrehozott neurokeringés jól mutatja, milyen fontos szerepe van a kézzel írott jegyzetelésnek a tanulásban és a tudás, a gondolkodás elmélyítésében. Érdemes tehát kétszer is meggondolni, mielőtt valaki a tanuláshoz, munkához, vagy egy nagyobb projekt kivitelezéséhez csakis a laptopjára vagy okostelefonjára támaszkodna. Lehet, hogy komoly tapasztalatoktól és kreatív ötletektől fosztja így meg magát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást