A csirke szinte minden háztartásban előforduló alapanyag, egyszerű elkészíteni, könnyű vele dolgozni, de egy idő után sajnos bizony rá lehet unni. Mivel télen a legjobb, ha tartalmas, igazi lélekmelegítő fogásokat készítesz, ezért lássunk öt ízlelőbimbókat megmozgató receptet csirkével. Felkészültél?
4/5 Csirke szőlővel, dióval és kecskesajttal
Ez egy igazi ünnepi fogás, úgyhogy ha vendégek jönnek vagy valami nagy esemény közeleg, akkor érdemes ezzel a recepttel előrukkolnod! Már a látványa is gyönyörű, nem igaz?
Hozzávalók:
10 dkg dió, 2 evőkanál méz, 200 g kecskesajt, 2 evőkanál zsálya, 2 evőkanál rozmaring, 2 evőkanál olívaolaj, 1 egész csirke (vagy ha kisebb adagot szeretnél, akkor két csirkecomb és két csirkemell), 1 gerezd fokhagyma, 2 alma, 4 evőkanál vaj, 7 dl almacider, friss pirosszőlő, só, bors
Elkészítés:
Egy kis edényben közepes lángon melegítsd fel a mézet a dióval addig, amíg nem karamelizálódik (körülbelül 5 perc). Ha kész van, akkor tedd félre, hagyd kihűlni, majd törd össze az egészet kis darabokra. Ezután fűszerezd be a csirkét, vágj bele a húsba és töltsd bele a kecskesajtot, majd tedd egy olívaolajjal belocsolt sütőedénybe. Ha nem használtad el az összes sajtot, akkor szórhatsz a hús mellé is, ahová a szőlő és a dió is kerül majd. A csirke mellé jöhet még az alma, a fokhagyma (ezzel be is dörzsölheted előtte a csirkét) és rá egy jó adag fűszerezés. Tedd a csirkét a sütőbe körülbelül egy órára 200 fokra, majd az egy óra elteltével locsold meg a felforralt cider felével (a cider akkor jó, ha egy kicsit sűrűsödik a forralást követően). Ezt követően hagyd, hogy a csirke süljön még körülbelül háromnegyed órát, majd amikor kikapcsolod a sütőt, locsold meg a csirkét a maradék ciderrel és hagyd húsz percig a letakarva a meleg sütőben. Tálald vadrizzsel vagy sütőtökkel!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!