Otthon / Szórakozás

Ezek itthon a legritkább keresztnevek – vannak elég bizarrok is

Ezek itthon a legritkább keresztnevek – vannak elég bizarrok is

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének utónévkeresőjével böngésztük a Magyarországon jelenleg anyakönyvezhető nevek listáját, és mivel gyakoriságra is lehet szűrni, megnéztük az igazi ritkaságokat is. Volt, ami tetszett, és volt olyan is, amit mi biztos nem választanánk – de persze mindenki maga dönti el, milyen nevet ad újszülöttjének.

Ada

A germán eredetű név jelentése nemes, de van ugyanilyen hangalakú, héber bibliai név is, ennek a jelentése ékesség, szépség. A keresztnév népszerűsége az utóbbi időkben előre mozdult, de a rendkívül ritka kategóriából még így is csak a nagyon ritka kategóriába jutott, így elég kicsi az esély arra, hogy az óvodás csoportban másik kislány is lesz, akit így hívnak.

Blondina

Igen, ez éppen azt jelenti, amire tippelsz: szőke. Nekünk kissé meglepően hangzik, de a német és holland nyelvterületen állítólag használatos alak. Idehaza minden esetre az egész népesség körében is csak néhány előfordulás akad.

Harriett

Azt tudjuk elképzelni, hogy volt néhány nagyon kemény vonalas Harry Potter rajongó, akiknek lánya született, és a Hermione nem volt elég jó nekik… A tréfát félretéve, a Harriett valóban a Harry itthon is anyakönyvezhető, női névpárja, az MTA azonban mindösszesen néhány előfordulásról tud.

1 2 3

1 hozzászólás

  • Avatar
    Szabó Levente
    2020.11.26., 17:57

    ha ezeket a furcsa neveket lehet gyerkeknek adni,akkor miért nem lehet a Lucifer nevet is anyakönyveztetni,holott volt Lucifer nevű püspök. Aki nem hiszi,olvasson utána.

    Válasz

Írj egy hozzászólást