Mi már tudjuk, mit fogsz ebédelni: 5 isteni vegán recept!

Mi már tudjuk, mit fogsz ebédelni: 5 isteni vegán recept!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi már tudjuk, mit fogsz ebédelni: 5 isteni vegán recept! / 2. oldal

Veled is gyakran előfordul, hogy akár órákig képes vagy azon agyalni, mit készíts másnap ebédre, ami egészséges, tápláló és nem unalmas? Bevallom őszintén, én nem vagyok teljesen vegán, legalábbis tojást és húst is szoktam olykor magamhoz venni, ettől függetlenül előnyben részesítem a természetes alapanyagokat, és a tudatos étkezést. Lényegében azért is kezdtem el a vegán étrend felé kalandozni, mert borzalmasan untam, hogy majdnem minden étkezésemet a húsfélék tették ki. Konkrétan annyira ráuntam a hús- és tojásfogyasztásra, hogy már undorral gondoltam ezekre az ételekre. Szerettem volna minimalizálni a bevitelüket, a vegán ételek pedig ideálisan illenek az életmódomba, hiszen a legtöbbjük cukor-, glutén- és laktózmentes.

Tésztasaláta

A tészta szintén azon ételek közé tartozik, amit sokan nem fogyaszthatnak, azonban ma már szerencsére rengeteg alternatívájuk van. Gluténmentes, tojásmentes, durum, CH csökkentett és társaik. A mostani recepthez glutén- és tojásmentes verzió szükséges!

Hozzávalók:

  • 1 doboz makaróni (vagy más) tészta
  • 1/2 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 zeller (szár)
  • 1/2 répa
  • 1/4 póréhagyma
  • 1 bögre lágy tofu
  • 2 evőkanál méz vagy agavé szirup
  • 2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
  • 2 evőkanál citromlé
  • Frissen vágott kapor
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1-2 teáskanál Dijoni mustár
  • 1 evőkanál élesztőpehely (vagy kukoricapehely)
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • Só és bors

A tésztát kifőzzük és hagyjuk hűlni. A tofut, mézet, almaecetet, citromlét, kaprot, fokhagymaport, pirospaprikát, élesztőpelyhet és mustárt egy turmixba krémesre dolgozzuk.

A zellert, a paprikát és a póréhagymát felaprítjuk, a répát lereszeljük, majd összekeverjük a tésztával és a krémmel. A végén sózzuk és borsozzuk.

Egyszerűen elkészíthető, isteni finomság, ami frissen, és hidegen, a hűtőből kivéve is fogyasztható!

Édesburgonyás falafel

A falafel köztudottan a vegán emberek egyik legkedveltebb étke, azonban ennek is megannyi variációja létezik. Én most egy különlegesebb verziót hoztam, hogy ne legyen unalmas, ugyanakkor könnyen kivitelezhesd!

Hozzávalók:

  • 300 g csicseriborsó
  • 300 g édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 bögre koriander
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1-2 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál Sriracha chili szósz
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál feketebors
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál tahini
  • Liszt a formázáshoz (zabliszt vagy tönköly, vagy amit szeretsz)

A főtt csicseriborsót és főtt édesburgonyát egy mixerbe tesszük, majd hozzá adjuk a többi hozzávalót, és alaposan eldolgozzuk. Egyszer-kétszer érdemes átkeverni mixelés közben, hogy minden jól összeálljon. A masszából tetszőleges méretű golyókat gyúrunk, majd egy kevés időre hűtőbe tesszük.

Ezt követően lisztbe forgatjuk őket és kevés olajon (kókuszolaj vagy más alternatíva) megsütjük. Salátával és mártogatóssal is isteni! Előnye, hogy akár több napig is eltárolható, sőt, nyersen a hűtőben is eláll, így mindig csak annyit süthetünk ki belőle frissen, amennyit éppen szeretnénk elfogyasztani!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»