Mi már tudjuk, mit fogsz ebédelni: 5 isteni vegán recept!

Mi már tudjuk, mit fogsz ebédelni: 5 isteni vegán recept!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi már tudjuk, mit fogsz ebédelni: 5 isteni vegán recept!

Veled is gyakran előfordul, hogy akár órákig képes vagy azon agyalni, mit készíts másnap ebédre, ami egészséges, tápláló és nem unalmas? Bevallom őszintén, én nem vagyok teljesen vegán, legalábbis tojást és húst is szoktam olykor magamhoz venni, ettől függetlenül előnyben részesítem a természetes alapanyagokat, és a tudatos étkezést. Lényegében azért is kezdtem el a vegán étrend felé kalandozni, mert borzalmasan untam, hogy majdnem minden étkezésemet a húsfélék tették ki. Konkrétan annyira ráuntam a hús- és tojásfogyasztásra, hogy már undorral gondoltam ezekre az ételekre. Szerettem volna minimalizálni a bevitelüket, a vegán ételek pedig ideálisan illenek az életmódomba, hiszen a legtöbbjük cukor-, glutén- és laktózmentes.

Ezeket a recepteket nem csak vegán embereknek ajánlom, hanem bárkinek, aki szeretne megismerkedni új ízekkel, alapanyagokkal, ugyanakkor fontosnak tartja a tudatos táplálkozást! Azoknak pedig különösképpen, akiknek fontos a megfelelő energia-, fehérje- és tápanyagbevitel, de már megunták a „húst-hússal” ételeket!

Quinoa pizza

A hagyományos pizza isteni, azonban sokak számára tabu. Egyrészről, mert glutént tartalmaz, másfelől mert élesztővel készül, sajttal megszórva, és még sorolhatnánk. Kiváló alternatívái vannak, hogy a tészta egészségesebb legyen, én azonban most olyan receptet szeretnék bemutatni, aminek az alapja és a feltéte is teljesen vegán, illetve variálható!

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre fehér quinoa
  • 1 doboz humusz, ha lehet, akkor pirított piros paprikás, de más is megteszi
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só
  • 1 kicsi cukkini
  • 2 paradicsom
  • 1 bögre reszelt növényi sajt
  • Friss bazsalikom (a szárított is megteszi)

A quinoa-t áztassuk be 3 bögre vízbe nagyjából két órára, majd tegyük egy turmixba a 2 evőkanál vízzel, sütőporral, sóval és nagyjából 3 evőkanál humusszal. Egy viszonylag sűrű masszát kell, hogy kapjunk.

Ezt tegyük egy sütőlapra, és nagyjából 1 cm vastagon egyengessük el tetszőleges formára. 220°C-os sütőben nagyjából 10 perc alatt süssük aranysárgára. A tetejére kenjünk a humuszból, majd szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal.

A felkarikázott cukkinit és paradicsomot (vagy más választott zöldséget) halmozzuk rá, majd szórjuk meg sajttal, és mehet vissza a sütőbe kb. 6-10 percre. Rengeteg variációban elkészíthető, és frissen tartó dobozba még másnap is isteni!

Vegán burger

Ha már quinoa, akkor, íme, egy burger recept, ami nem csak isteni, de teljesen vegán! Az általam hozott verzióhoz kicsit sokféle alapanyag kell, így ha költséghatékonyabb megoldást szeretnél, érdemes körülnézni a neten alternatívákért. Viszont én mindenképpen ajánlom ezt a verziót is kipróbálásra, mert tényleg fenséges, és variálható is, hogy olcsóbb legyen!

Hozzávalók:

  • 2 cső kukorica lehántolva
  • 1 nagy kaliforniai paprika
  • 1/2 nagy lilahagyma
  • 1 nagy répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv feketebab
  • 1/4 bögre apróra vágott koriander
  • 1 bögre zab
  • 1 bögre főtt quinoa
  • 1/2 bögre napraforgómag
  • 1 adag lenmag és chia mag keverék (1 evőkanál lenmag+chiamag+3 evőkanál víz)
  • 3-4 evőkanál lenmag
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • Só és bors
  • Választható feltétek

Most ez egy kicsit bonyolult, mert az eredeti recept szerint a kukoricát meg kell főzni, majd grillen megpirítani kicsit, de igazából én serpenyőben szoktam megoldani, egy barátnőm pedig konzerves kukoricát használ, szóval ez teljesen egyénfüggő.

A kukoricát, a kaliforniai paprikát, lilahagymát, fokhagymát, a bab felét és répát egy mixerben homogén állagúra dolgozzuk, majd egy tálba tesszük. Ezután a zabot és a napraforgómagot is ledaráljuk és hozzátesszük, majd a főtt quinoa-val, a maradék babbal, a lenmag és chia mag péppel, darált lenmaggal, chiliporral, római köménnyel, pirospaprikával, sóval és borssal alaposan összedolgozzuk.

A masszából pogácsákat formázunk, és hűtőbe tesszük pihenni 1 órára. Ezután grillen vagy serpenyőben megsütjük.

Tetszőlegesen tálaljuk! Lehet hozzá gluténmentes bucit választani, vagy akár teljeskiőrlésű pékárut, de salátával is isteni! Ha buciba tesszük, akkor zöldségeket halmozunk rá, és guacamole-val vagy salsa-val egészítjük ki.

BBQ szendvics

Ha az előbbi recept túl soknak tűnt, akkor ezt az egyszerűbb változatot imádni fogod. Ugyanis jóval kevesebb macerával jár, és még a hozzávalók is barátibb áron szerezhetők be. Emellett pedig számtalan variációban elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 konzerv jackfruit (jákafa)
  • 1/2 csomag áztatott szója fürtök
  • 2 bögre BBQ szósz

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés kókuszolajon megfuttatjuk, majd hozzá tesszük a pirospaprikát, a jackfruitot és a szóját. Lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett pároljuk őket, majd hozzáadjuk a BBQ szószt is, és addig főzzük, amíg a jackfruit már szétmállik.

Gluténmentes buciba, zöldségekkel és választott szószokkal tálaljuk.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»